V-22 Osprey

Američki vojni zrakoplov srušio se kod Japana

29.11.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Američki vojni zrakoplov Osprey srušio se u srijedu uz obalu japanskog otoka Yakushima u južnoj prefekturi Kagoshima, s osam ljudi u njemu, izvijestio je glasnogovornik japanske obalne straže

Obalna straža dobila je informaciju o nesreći oko 14.47 sati po lokalnom vremenu, rekao je glasnogovornik, dodajući da je stožer 10. regionalne obalne straže poslao patrolni čamac i zrakoplov u područje nesreće. Glasnogovornik je rekao da zasad nema informacija ima li ozlijeđenih, prenosi CNN.

To je posljednja smrtonosna nesreća u kojoj je sudjelovao vojni zrakoplov Osprey, s brojnima prijavljenim tijekom godina. U kolovozu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko ih je teško ozlijeđeno nakon što se njihov Osprey srušio tijekom vojnih vježbi u Australiji, a godine 2022. pet američkih marinaca poginulo je nakon što se srušio tijekom misije obuke u blizini Glamisa u Kaliforniji. Iste godine četiri američka vojnika poginula su kada se avion tog tipa srušio tijekom NATO-ve vježbe obuke u Norveškoj.

  • +6
Osprey Izvor: EPA / Autor: DARREN ENGLAND

Osprey je vrlo fleksibilna letjelica koja može uzlijetati okomito poput helikoptera, ali i obavljati velike brzine krstarenja konvencionalnijeg turboprop aviona s krilima. Općenito, siguran je za letenje, ali zrakoplov je imao povijest mehaničkih i operativnih problema od svog početka 1980-ih, prema vojnom analitičaru CNN-a i umirovljenom pukovniku američkog ratnog zrakoplovstva Cedricu Leightonu.