omikron donio promjene

Američki stručnjaci se pitaju je li brojanje slučajeva covida još uvijek pravi pristup pandemiji

01.01.2022 u 17:46

Bionic
Reading

Neki američki stručnjaci za zarazne bolesti se pitaju treba li nastaviti služiti se metodom brojanja slučajeva koronavirusa kao metrikom za određivanje mjera za ublažavanje posljedica pandemije, budući da podaci pokazuju da je omikron manje ozbiljan, ali puno zarazniji od prethodnih varijanti

Ti stručnjaci tvrde da su SAD dosegle fazu pandemije u kojoj izvješća o dramatičnim porastima broja slučajeva izazivaju nepotrebne brige i da bi vladini dužnosnici i javnost umjesto toga trebali fokusirati na podatke o smrti i hospitalizaciji kada razmatraju mjere opreza.

Broj slučajeva "izaziva mnogo panike i straha, ali ne odražava ono što je prije odražavao, a to je da bi se hospitalizacije pratile sa slučajevima", rekla je dr. Monica Gandhi, specijalistica za zarazne bolesti i profesorica medicine na Sveučilištu u Kaliforniji u San Franciscu.

Međutim, drugi stručnjaci za zarazne bolesti kažu da, iako su ohrabreni podacima iz Južne Afrike koji pokazuju da njegov nedavni val omikron soja nije bio popraćen značajnim porastom smrtnih slučajeva, virus nastavlja opterećivati bolnice u SAD-u, stoga broj slučajeva covida ostaje presudno mjerenje.

SAD su u četvrtak imale više od 580 tisuća novih slučajeva covida, što je drugi put u tjedan dana, prema podacima New York Timesa, da je ta zemlja oborila svoj rekord dnevnih slučajeva covida. No u posljednja dva tjedna, dok se broj slučajeva covida u Sjedinjenim Državama povećao za 181%, broj hospitalizacija porastao je za 19%, a broj umrlih smanjen za 5%.

“Čini se da je manje opasan iz dva razloga. Prvo, čini se da smo imali veći imunitet u prosincu 2021. nego tijekom prethodnih valova, a sada postoji i pet laboratorijskih studija koje pokazuju da se čini da (omikron) ne zahvaća znatno pluća”, kazala je Ghandi.

Prilikom objave podataka o covidu, zdravstveni odjeli sada bi trebali imati isti pristup kao i s gripom, poručila je stručnjakinja dodavši da to znači objavljivanje podataka o hospitalizaciji i smrti, ali ne i brojke o broju slučajeva. Kao i kod gripe, nije moguće eliminirati virus, stoga se trebamo usredotočiti samo na njegovu težinu.

"Kada prihvatite da je virus endemski, baš kao i gripa, onda više nikada ne pratite slučajeve jer nikada na ovaj način ne provjeravamo bilo koje druge viruse, pratimo što uzrokuje bolest i dovodi ljude u bolnicu", istaknula je Gandhi.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Druge zemlje sada provode pristup koji nije fokusiran na broj slučajeva. Na primjer, u Kanadi, koja je također nedavno zabilježila rekordan broj slučajeva Covida, dr. Robert Strang, glavni zdravstveni djelatnik Nove Škotske, rekao je na konferenciji za novinare da se vladina agencija više neće fokusirati na dnevno prebrojavanje slučajeva, javlja The Guardian.

Filipinska vlada također je ovog tjedna objavila da će prestati objavljivati ažuriranja slučajeva na društvenim mrežama, što je bilo slično pristupu koji koristi Singapur.

No, u SAD-u postoje dijelovi zemlje u kojima su bolnice i dalje pretrpane, uglavnom zbog necijepljenih pacijenata s Covidom. U Marylandu, na primjer, koji je zabilježio više od 500% porasta slučajeva covida i 50% povećanja hospitalizacija, najmanje šest bolnica uvelo je standarde njege u kriznim uvjetima, objavio je Baltimore Sun.

U medicinskom centru Johns Hopkins Bayview, koji je u prosincu zabilježio povećanje broja pacijenata hospitaliziranih s covidom od 360%, to znači preusmjeravanje nehitnih kirurških zahvata i otvaranje dodatnog prostora za liječenje pacijenata s Covidom.

Justin Lessler, profesor epidemiologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline, još uvijek smatra da je broj slučajeva "važan vodeći pokazatelj". “S omikronom su skokovi tako veliki, čak i ako su u prosjeku... mnogo manje ozbiljni od prethodnih varijanti, sam broj slučajeva je takav da će bolnički sustavi biti preopterećeni i postoji rizik za pojedince jer je vrlo vjerojatno da ćete biti zaražen."

Mara Aspinall, profesorica biomedicinske dijagnostike na Državnom sveučilištu Arizona, također je rekla da su podaci o broju slučajeva i dalje važni jer sprječavaju javnost da pretjerano ili podreagira na pandemiju.

Za Gandhi, ta ravnoteža leži u tome da zdravstveni odjeli interno prate broj slučajeva i samo upozoravaju javnost na hospitalizacije i smrti.

"Razlog zbog kojeg smo pratili slučajeve je taj što smo se nadali da možemo eliminirati virus, ali nije u prirodi virusa da ga eliminira", rekla je Gandhi ocijenivši da zemlja još uvijek nije u potpunosti prihvatila ideju da ga ne možemo eliminirati.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ