brza odluka

Američki republikanski senator Tim Scott odustao od predsjedničke utrke

13.11.2023 u 10:46

Bionic
Reading

Američki republikanski senator Tim Scott iz Južne Karoline odustao je od predsjedničke utrke 2024, javlja BBC u ponedjeljak

Nadao se da će postati prvi Afroamerikanac koji će osigurati republikansku nominaciju.

Rekao je za Fox News: "Mislim da su glasači, koji su najizvanredniji ljudi na planetu, zaista jasni kad mi govore: 'Ne sada, Tim'."

Iako je Tim Scott bio vrlo dobro financiran, nije uspio ostvariti značajan utjecaj u anketama.

Nije podržao ni jednog od preostalih kandidata i isključio je mogućnost natjecanja za potpredsjednika.

"Bit ću iskren s vama: kandidirao sam se za predsjednika da bih postao predsjednik", rekao je voditelju Foxa i osobnom prijatelju Treyu Gowdyju u intervjuu u nedjelju. Dodao je da biti potpredsjednik nije bilo na njegovom "popisu obaveza".

Nakon što je u svibnju ušao u utrku za republikansku nominaciju, Scott (58) se predstavio kao duboko konzervativni kandidat koji bi mogao biti bolji u prevladavanju američkih političkih podjela od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nastupao je s uglavnom pozitivnim porukama, obećavajući da će oživjeti američku "kulturu veličine", a svoju osobnu priču reklamirao je kao utjelovljenje američkog sna.

Njegova odluka da se povuče iz republikanske predsjedničke kampanje došla je ubrzo nakon treće predsjedničke debate prošlog tjedna u Miamiju.

Scotta su često u debatama na pozornici zasjenili drugi kandidati, a njegova optimistična poruka u kampanji nije uspjela privući birače - suočio se s mogućnošću da se ne kvalificira za sljedeću republikansku debatu 6. prosinca.

Donald Trump, favorit u utrci s uvjerljivom prednošću nad svojim republikanskim suparnicima, nije sudjelovao u televizijskim debatama.