sporazum o promjeni imena

Američki ministar obrane u Skoplju upozorio na moguće rusko miješanje u referendum

17.09.2018 u 09:27

Bionic
Reading

Američki ministar obrane doputovao je u ponedjeljak u Skoplje s upozorenjem da se Rusija pokušava umiješati u referendum o promjeni imena Makedonije, među ostalim i širenjem dezinformacija

Makedonci će na referendumu 30. rujna glasovati o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija. Tome je prethodio sporazum Atene i Skoplja o imenu Makedonije poslije nekoliko desetljeća dugog spora. Atena je zbog toga prijepora Makedoniji blokirala i put u Europsku uniju i NATO savez.

Grčkoj je smetalo to ime jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu sjevernu grčku pokrajinu. Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod privremenim imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM).

Mattis je zadnji u nizu zapadnih čelnika, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koji je došao u posjet Skoplju kako bi ga pozvao da prihvati sporazum.

Američki ministar obrane, koji će boraviti u Skoplju samo nekoliko sati, trebao bi se sastati s makedonskim premijerom i ministrom obrane a također i predsjednikom Gjorgeom Ivanovom koji se protivi sporazumu.

'Mi samo pratimo kako oni oblikuju svoju vlastitu budućnost... a ne da ju oblikuje netko drugi', rekao je Mattis maloj skupini novinara na putu za Skoplje.

'Ne želimo da Rusija tamo radi ono što je pokušala učiniti u tako mnogo zemalja', kazao je on dodavši da ga uplitanje Moskve zabrinjava.

Washington vjeruje kako proruske skupine aktivno rade na potkopavanju referenduma potkupljujući pojedince i šireći dezinformacije.

  • +7
Potpisan ugovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX