stav makedonaca

Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje kako je Makedonija duboko podijeljena ususret povijesnom referendumu

08.08.2018 u 20:02

Bionic
Reading

Ususret predstojećem makedonskom referendumu o ulasku u EU i NATO, uz prihvaćanje dogovora između Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslavenske republike, ovih dana održano je ispitivanje javnog mnijenja koje zorno pokazuje stav Makedonaca spram euroatlantskih integracija

Kako javljaju makedonski mediji, na referendumsko pitanje 'Jeste li za članstvo u EU i NATO, uz prihvaćanje dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke' pozitivno je odgovorilo 41,5 posto ispitanika, dok je protiv 35,1 posto.

Prema rezultatima istraživanja, koje je za Makedonski centar za međunarodnu suradnju (MCMS) u razdoblju od 24. srpnja do 1. kolovoza provela agencija M-prospekt, 66,4 posto anketiranih izašlo bi na referendum koji je zakazan za 30. rujna.

Međutim, 19,8 posto ispitanika već je odlučilo pridružiti se inicijativama za bojkot referenduma, dok 11,9 posto anketiranih još nije donijelo odluku hoće li glasati na referendumu.

>>> Većina Grka protiv dogovora o Sjevernoj Makedoniji

Istraživanje je pokazalo da referendumsko pitanje ima veliku podršku među Albancima u Makedoniji. Prema rezultatima istraživanja, čak 88 posto makedonskih Albanaca je pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, a negativno samo 2,2 posto.

  • +7
Potpisan ugovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

S druge, pak, strane samo 27,4 posto Makedonaca bi pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, dok bi se protiv izjasnilo njih 45,6 posto.

Također, 49,2 posto mladih podržava dogovor s Grčkom oko promjene dosadašnjeg naziva države.

>>> Novo ime, stari problemi: Donosimo pregled burnoga grčko-makedonskog spora koji traje više od sto godina

Očekivano, većina simpatizera vladajuće SDSM pozitivno b odgovorila na referendumsko pitanju, odnosno njih 75 posto, dok bi 65 posto pristaša oporbene VMRO-DPMNE bilo protiv.

  • +15
Makedonija: Veliki prosvjedni miting opzicijske stranke VMRO Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Anketa je provedena nad 1.026 ispitanika starijih od 18. godina, a politički analitičari ističu kako rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Makedonija duboko podijeljena oko euroatlantskih integracija i promjene imena koje ta povezivanja donose.