JOŠ JEDAN ZAOKRET

Američki ministar obrane: SAD će štititi naftna polja u Siriji

25.10.2019 u 22:17

Bionic
Reading

SAD je odlučio osnažiti svoju prisutnost u Siriji kako bi spriječio da borci tzv. Islamske države (ISIS) dođu do naftnih polja i prihoda koje bi od njih mogli imati, izjavio je u petak američki ministar obrane Mark Esper najavljujući tako još jedan zaokret u politici Donalda Trumpa prema Siriji.

Trump je počeo 'omekšavati' svoje planove za povlačenje iz Sirije suočen s kritikama u Kongresu u kojima su sudjelovali i neki od ključnih zastupnika iz Republikanske stranke optužujući ga da je omogućio napad na kurdske snage u Siriji čiji su pripadnici bili najvažniji američki saveznik u borbi protiv tzv. Islamske države.

'Trenutačno poduzimamo neke mjere... kako bismo ojačali svoje pozicije u Deir al Zoru kako bismo bili sigurni da ISIS neće imati mogućnost doći do naftnih polja', kazao je Esper na konferenciji za novinstvo.

Pojasnio je kako to znači i slanje mehaniziranih postrojbi, uključujući tenkove.

Nije kazao koliko je točno snaga trenutačno u toj sirijskoj regiji i koliko će ih biti u sastavu pojačanja koje će im biti upućeno.

Svaka prisutnost američkih snaga na terenu podrazumijeva kako one moraju biti u stanju na odgovarajući način uzvratiti na mogući napad, posebno u dijelovima Sirije bogatim naftom koji mogu postati mete ne samo tzv. Islamske države nego i snaga koje podupiru Rusija ili Iran.

Vakuum koji je nastao nakon Trumpove odluke o djelomičnom povlačenju snaga iz Sirije otvorio je prostor Rusiji za angažiranje u toj zemlji podijeljenoj ratom i ona je sada tamo rasporedila svoje dodatne snage. Američki dužnosnici strahuju da bi snage u Siriji koje podupire Iran također mogle pokušati iskoristiti novonastali kaos.

Dodatnih 300 vojnih policajaca iz Rusije već je stiglo u Siriju sukladno najavama ruskog ministarstva obrane nakon dogovora koji su postigli Ankara i Moskva što je zaustavilo dalji prodor Turske u sjeveroistočne dijelove Sirije.

U jeku naraslog strahovanja da bi se u ovakvoj situaciji na pozornicu mogla vratiti i tzv. Islamska država Trump je u srijedu izjavio kako će mali broj američkih vojnika ostati u Siriji 'gdje ima nafte', sugerirajući tako da je riječ o naftnim poljima u dijelovima zemlje koje kontroliraju Kurdi.

Ministar obrane Esper izjavio je kako mu je turska strana prenijela informaciju iz Ankare da su  zarobili stotinjak boraca tzv. Islamske države za koje se vjeruje da su pobjegli iz zatvora u Siriji u kaosu nastalom nakon turske invazije.

Esper se u petak u Bruxellesu sastao s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom.