60,84 milijarde dolara

Američki Kongres u subotu glasa o pomoći Ukrajini i Izraelu

17.04.2024 u 20:55

Bionic
Reading

Zastupnički dom Kongresa SAD-a će dugo očekivano glasanje o pomoći Ukrajini, Izraelu i Indopacifiku obaviti u subotu, rekao je u srijedu predsjednik Mike Johnson, više od dva mjeseca nakon što je paket prošao u Senatu

Nadležni odbor predstavio je zakon kojim bi se osiguralo 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu i regionalne partnere, od čega bi se 23,2 milijarde dolara koristilo za obnavljanje zaliha američkog oružja, zaliha i objekata.

Potpora Izraelu iznosi ukupno 26,38 milijardi dolara, uključujući sredstva za pokrivanje troškova američkih vojnih operacija kao odgovora na nedavne napade.

Sredstva predviđena za Indopacifik iznose 8,12 milijardi dolara.

Nakon tjedana neizvjesnosti oko toga hoće li republikanski čelnici Kongresa dopustiti članovima da glasaju o pomoći, Johnson je u ponedjeljak rekao da je odlučio razdvojiti senatski prijedlog zakona od 95 milijardi dolara u zasebne dijelove.

Senat pod kontrolom demokrata usvojio je prijedlog zakona u veljači s dvostranačkom većinom od 70 posto, a zagovornici paketa rekli su da će ga usvojiti i Kongres sa sličnom većinom ako Johnson dopusti glasovanje.