POGLED IZ PENTAGONA

Američki general priznao: Impresioniran sam ruskom vojskom

19.10.2015 u 19:06

Bionic
Reading

Zapovjednik američke kopnene vojske u Europi general-pukovnik Ben Hodges izjavio je za list Defense News Weekly kako Moskva ima veće potencijalne nego što je mislio dodajući kako je iznenađen borbenim kapacitetima Rusije u borbi protiv tzv. Islamske države

Bio sam jedan od onih koji su bili iznenađeni ruskom akcijom u Siriji. Promatram ih već neko vrijeme, no u početku sam mislio kako nemaju sposobnost boriti se u Siriji', izjavio je Hodges za specijalizirani tjednik.

Hodges nije htio prognozirati koliko će potrajati ruski zračni napadi na islamističke militante dodajući kako takvo što ovisi o opsegu mogućih ruskih gubitaka u Siriji koji su po njegovom mišljenju neizbježni.

Govoreći kako je bio iznenađen ruskom intervencijom u Siriji, general-pukovnik izjavio je da ‘Pentagon više ne može nagledati i pratiti što Kremlj radi na terenu kao što je to mogao ranije' dodavši kako je zadivljen načinom i brzinom kojom Rusi reagiraju na situaciju u Siriji.

Inače, nakon prošlotjednih opsežnih operacija u Siriji, rusko ratno zrakoplovstvo danas je smanjilo intenzitet napada kako bi moglo analizirati situaciju na terenu i locirati nove ciljeve.

Bivši pripadnik glavnog ruskog stožera, umirovljeni general-pukovnik Jevgenij Bužinski za tjednik Defence News analizirao je trenutačno stanje naglasivši kako je Kremlj, pored početnog uspjeha, pokazao kako su ruski napori za modernizacijom vojske konačno dali vidljive rezultate i povratili izgubljenu sposobnost.

'Unatoč ograničenoj kampanji u kojoj se koristi tek pedesetak letjelica, rusko ratno zrakoplovstvo pokazalo je uspješno djelovanje hibridne taktike koja objedinjuje klasičnu sovjetsku akciju zračne potpore i preciznih zračnih udara zapadnjačkog stila', kazao je Bužinski dodajući kako rusko ratno zrakoplovstvo prvi put koristi visokoprecizno oružje koje se svojom efikasnošću može mjeriti s američkim koje je ušlo u uporabu još u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Po mišljenju ruskog vojnog analitičara Mihajla Barabanova, ruska zračna kampanja u Siriji u mnogočemu je slična onoj u Afganistanu, osim što je u tom devetogodišnjem ratu u većoj mjeri korištena zračna potpora kopnenih snaga kojih zasad u Siriji nema.

Glavni urednik Centra za analizu strategija i tehnologija navodi kako je kampanja u Siriji impresivna demonstracija ruske vojne moći koja se temelji na brojnim navođenim projektilima koji su prvi put upotrijebljeni u borbi, prije svega projektili zrak-zemlja te krstareći projekti tipa Kalibr.

Barabanov podsjeća kako se tijekom dosadašnje ruske vojne kampanje moglo primijetiti korištenje laserski navođenih projektila Kh-25, termobaričnih bombi ODAB-500PMB te satelitski navođenih bombi KAB-500S Glonass.

Zasad nije poznato u kojoj se mjeri koristi ovo visokoprecizno oružje, no kako tvrdi Barabanov, sasvim je sigurno da se udari na položaje ISIL-a temelje upravo na takvom sofisticiranom oružju, iako zapadni analitičari tvrde kako Rusi koriste zastarjelo naoružanje.

'Teško je govoriti o efektivnosti tog oružja, ali zasad ti napadi izgledaju uspješno', kazao je Barabanov zaključivši kako je dosadašnji tijek akcije bez žrtava na ruskoj strani popraćen mudrom PR kampanjom koja putem medija i društvenih mreža.