SJEVERNA KOREJA

Američke novinarke osuđene na prisilan rad

08.06.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Dvije američke novinarke zatočene u Sj. Koreji jer su 'ilegalno' ušle u zemlju, osuđene su na 12 godina prisilnog rata, objavio je u ponedjeljak službeni tisak. 'Na suđenju je potvrđen težak zločin koji su počinile prema korejskoj naciji prešavši ilegalno granicu', objavila je službena novinska agencija režima KCNA.

Sud zadužen za taj predmet nakon pet dana suđenja 'osudio je svaku novinarku na 12 godina preodgoja radom'.

Amerikanka korejskog podrijetla Euna Lee i Amerikanka kineskog podrijetla Laura Ling, koje obje rade za kalifornijsku tv postaju Current TV, uhićene su 17. ožujka jer su, po Pjongjangu, počinile 'neprijateljski čin' i ilegalno prodrle na sjevernokorejski teritorij.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u petak Pjongjang da oslobodi dvije novinarke i 'omogući im da se vrate kući što je prije moguće'.

Presuda američkim novinarkama dodatno povećava tenzije između Pjongjanga i Washingtona, nakon što je u nedjelju američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila da Sjedinjene Države razmišljaju da Sjevernu Koreju ponovo uvrste u popis država koje sponzoriraju terorizam, što bi dodatno izoliralo osiromašenu zemlju.