STRANKA DOGOVORNE DEMOKRACIJE

Ambiciozna Vesna Pusić: Stranka Vrdoljaku, a njoj posao na East Riveru

09.03.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Iako se očekivala velika bitka za mjesto predsjednika, unutarstranački izbori u Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS) ponovno će imati obilježja kontrolirane demokracije. Kako je jučer potvrdila Vesna Pusić, jedini kandidat za njezinog nasljednika na čelu stranke bit će bivši ministar Ivan Vrdoljak - dok su se svi koji su dosad figurirali kao njegovi konkurenti na koncu zadovoljili novim rasporedom funkcija, a novi raspored snaga u stranci i budućnost Vesne Pusić tportalu je otkrilo više sugovornika iz stranke, od kojih dio nije osobito zadovoljan načinom na koji sadašnja šefica vidi unutarstranačku demokraciju

Na izbornoj skupštini stranke zakazanoj za 16. travnja varaždinski župan Predrag Štromar bit će biran za zamjenika predsjednika, što je položaj koji dosad nije postojao u HNS-ovoj hijerarhiji pa će najprije biti ustanovljen izmjenama statuta na sjednici Središnjeg odbora ove subote. Anka Mrak Taritaš pristala je na mjesto potpredsjednice, ali uz snažnu potporu njezinoj kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba, a za istu poziciju spominju se još i Nada Turina te Srđan Gjurković. Jedino još nije precizirano hoće li međimurski župan Matija Posavec također sjesti u potpredsjednički fotelju, ili će biti izabran za predsjednika Središnjeg odbora.

U HNS-u se tako ponavlja scenarij otprije osam godina, kada je Vesna Pusić de facto naslijedila predsjedničko mjesto od Radimira Čačića, bez ijednog disonantnog tona, a kamoli ozbiljne unutarstranačke opozicije. U ovoj stranci očito vladaju idilični odnosi.

Dosadašnju šeficu Vesnu Pusić HNS-ovci će imenovati počasnom predsjednicom stranke i tako demonstrirati da je njena riječ i dalje vrlo bitna, možda i presudna u odlučivanju oko strateških pitanja. Ona će osim toga nastaviti obnašati i dužnost potpredsjednice Sabora, barem dok ne osvoji željeni položaj u nekoj od velikih međunarodnih organizacija, najvjerojatnije u Ujedinjenim narodima

Dio članova vodstva Hrvatske narodne stranke za tportal je izrazio nezadovoljstvo ovakvim načinom funkcioniranja stranke jer ne ostavlja dobar dojam ni prema unutra, ali ni prema javnosti. No nisu željeli biti prvi koji će podizati tenzije u medijima.

'Ukratko, izgleda da su glavni ljudi dobro trgovali i da među njima neće biti nezadovoljnih. To bi se zaista moglo opisati kao dogovorna demokracija', kazao je za tportal jedan ugledni HNS-ovac, pod uvjetom da ga ne imenujemo.

Vesna Pusić, kaže on, definitivno ima ambiciju otisnuti se u međunarodnu politiku: svjesna je da njena kandidatura za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda ima vrlo male šanse, no s druge strane vrlo je izgledno da će dobiti neki drugi, visoki položaj u toj organizaciji.

'Tu su pomoćnici tajnika, predsjednici raznih organizacija i odbora koji se također imenuju po regionalnom ključu. Ona je kroz proces kandidature dokazala da ima ugled, a stekla je i korisna poznanstva; da, vjerujem da će se za nju pronaći mjesto u UN-u', kazao je ovaj HNS-ovac.

Sama Vesna Pusić nije se odazivala pozivima tportala, no njena stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš praktički je potvrdila ove spekulacije. Na molbu da prokomentira buduću ulogu dosadašnje predsjednice, bila je vrlo jasna.

'Ona će ostati na političkoj sceni i aktivna u HNS-u, kao članica predsjedništva ili, da, u smjeru da postane počasna predsjednica. U svakom slučaju nastavit će sudjelovati u kreiranju budućih politika stranke', kazala je Mrak Taritaš.

'A što se tiče Ujedinjenih naroda, vrijeme će pokazati, no ja se svakako nadam da će otići na neku od visokih funkcija.'

Bivša ministrica graditeljstva potvrdila je i da nema 'apsolutno nikakvih ambicija' preuzeti stranku i da je odustala od kandidature jer se priprema za mjesto gradonačelnice Zagreba

S izglednim novim predsjednikom Ivanom Vrdoljakom HNS će u budućem razdoblju morati odgovoriti na ključno pitanje: je li u jednom trenutku spreman zamijeniti Most, odnosno ući u vlast tako što će prvi put na nacionalnoj razini koalirati s HDZ-om. Neslužbeno svi demantiraju takvu mogućnost, a i buduća počasna predsjednica Vesna Pusić je apsolutno protiv; no Vrdoljaka se smatra puno pragmatičnijim, što je i dokazao svojim prilično šarenim i čudnovatim koalicijama još u danoj, osječkoj fazi.