ODGOVOR NA ŠUŠKANJA

Vesna Pusić: Koalicija s HDZ-om nije opcija

07.03.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić poručila je u ponedjeljak kako koalicija HNS-a sa HDZ-om 'u ovim uvjetima nije opcija'

'To je pokušaj da se malo priprijeti prstom Mostu', odgovorila je Pusić novinarima kometirajući špekulacije po kojima bi se HNS, ukoliko se za predsjednika stranke izabere Ivan Vrdoljak, mogao približiti, odnosno čak i koalirati s HDZ-om.

'Koalicija bi značila da deset (HNS-ovih) saborskih zastupnika ulazi u koaliciju sa HDZ-om, to u ovim uvjetima nije opcija', rekla je Pusić.

HDZ, napominje, trenutno sastavlja Vladu, HNS je u opoziciji gdje će biti konstruktivan 'kao i uvijek'. HNS će bez 'bratoubilačkog rata' održati svoju tranziciju (izborni sabor) i voditi svoju politiku ne vrijeđajući nikoga, poručila je Pusić.

Predsjednica HNS-a čestitala je i ženama i muškarcima 8. ožujka, Međunarodni dan žena, poručujući kako se bez njihova partnerstva ne može naprijed. Ujedinjeni narodi su 1975. proglasili 8. ožujka Međunarodnim danom žena radi dizanja svijesti o potrebi jednakopravnosti, podsjetila je Pusić ističući da 'nismo svi jednaki, ali smo jednakopravni'.

Naglasila je da ništa nije postignuto zauvijek, da na postignutom treba raditi trajno, tim više što se 'i u našem društvu vide tendencije' da se zabrani mogućnost žena da odlučuju o vlastitiom tijelu, reprodukciji...

Koliko sporo se mijenja položaj žena u hrvatskom društvu pokazala je na istraživanju koje je osobno provodila prije 30 godina, a koje je ponovljeno nedavno. Istraživanje je pokazalo da žene s istim kvalifikacijama imaju 70 posto plaće muškaraca, 30 godina kasnije pokazalo se da se situacija popravila za pet postotnih poena, navela je.

'Opće je poznato da nikoga ne vrijeđam, ali istinu govorim. Svoj stav ću iznositi', kazala je Pusić kometirajući izjavu ministra vanjskih poslova Mire Kovača da, ukoliko želi kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, mora prestati vrijeđati Vladu.

Zanimljivo je, dodala je, da su 'ti problemi' povezani s današnjom temom, jer od svih kandidata, među kojima su i tri žene, dvije imaju 'tu vrstu problema na domaćoj sceni'.

Saborska zastupnica Marija Puh pozvala je na podizanje svijesti o nasilju na internetu i društvenim mrežama kojem je izloženo sve više mladih, posebno djevojaka i žena. Istraživanja su pokazala da su djevojčice najčešće žrtve, ali i među češćim nasilnicima na internetu, 92 posto mladih koji su na interenetu i društvenim mrežama ne znaju na koji način se zaštititi, upozorila je najmlađa saborska zastupnica.

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš pohvalila se kako su žene visoko zastupljene u HNS-ovim saborskim redovima jer je od deset članova Kluba šest žena.