POBUNA METEOROLOGA

'Amateri ugrožavaju živote lažnim prognozama'

20.03.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Stručnjaci Hrvatskog meteorološkog društva više ne žele trpjeti lažne i nestručne vremenske prognoze. Upozoravaju da se mediji i javna glasila sve više pune neautoriziranim, laičkim prognozama vremena te nestručnim tumačenjima i upozorenjima

ZAGREB - Meteorolozi kažu da je slična situacija i u pojedinim radijskim i klimatskim programima, gdje se koriste materijali upitne vjerodostojnosti i ne navode se izvori informacija, piše Jutarnji list.

Time se javnost dovodi u zabludu, jer se stvara uvjerenje da su sve informacije o vremenu i klimi stručno utemeljene. Međutim, nije tako, kažu pravi meteorolozi.

'Kap je prelila čašu. Na tržištu je kaos jer se neki zainteresirani laici i amateri miješaju u posao meteorologa. To je nedopustivo jer se na taj način svjesno obmanjuje javnost te se dovodi u zabludu one građane koji bi mogli, na osnovu takvih informacija, pretrpjeti velike materijalne štete i poslovne gubitke, a moguće je i ugrožavanje ljudskih života',  kaže meteorolog Zoran Vakula.

U HMD-u već dulje vrijeme razgovaraju o toj problematici, a za priopćenje su se odlučili nakon što je Vakula primio poziv u kojem ga je prijatelj zamolio da mu pruži više informacija o tvrtki koja je ponudila mogućnost da objavljuje prognozu u lokalnim novinama.

'Za tu tvrtku sam prvi put čuo. Ne znam ima li uopće meteorologa koji su školovani i ovlašteni za obavljanje poslova u struci', kaže Vakula. Ističe da ovakav potez HMD-a nije želja za stvaranjem monopola, nego samo poziv da se tržište očisti od nelojalne konkurencije. HMD predlaže da se u svim javnim medijima jasno istaknu izvor i autentičnost informacija, njihov autor i stručnost.

Popularni voditelj vremenske prognoze Milan Sijerković prisjeća se da su se i ranije pojavljivali svakojaki amateri koji su krali posao državnoj meteorološkoj instituciji.

'Sjećam se da je u Beogradu neki Boris Koljčicki svojedobno objavljivao dugoročne vremenske prognoze i prodavao ih mnogim državnim tvrtkama. On nije bio meteorolog, a za prognozu je koristio samo njemu znane metode. Nisam protiv amaterizma, no jedino ako se objavi izvor koji daje prognozu', rekao je Sijerković.