držite se mjera

Alemka Markotić: Ovo je situacija kakvu nismo imali od 15. stoljeća, ali ponosna sam na veći dio stanovništva

26.03.2020 u 20:10

Bionic
Reading

Profesorica Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" gostovala je u Dnevniku Nove TV.

U Hrvatskoj je u odnosu na jutros zabilježeno 14 novih slučajeva koronavirusa i potvrđen je drugi slučaj smrti. Ukupno je 495 oboljelih.

Ministar Beroš rekao je da broj novooboljelih pada već nekoliko dana.

O cijeloj situaciji Nova TV razgovarala je s Alemkom Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Na pitanje kako to da su su kod nekih pacijenata prvi testovi bili negativni, a onda pozitivni, Markotić je rekla da testovi sigurni, ali ne 100 posto te da zato postoje ljudi koji procijenjuju i kliničku sliku. Tako su za neke negativne pacijente tražili novo testiranje.

Na pitanje što misli o našim mjerama koje su proglašene najstrožim u svijetu rekla je da su bile pravovremene.

"Osobno bih preporučila da se svi samo drže tih mjera. Mislim da su one sad dovoljne i promišljene", rekla je i dodala da nam još treba samodiscipline.

"Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila", rekla je.

U Italiji je u jednom danu preminulo 662 ljudi. Broj zaraženih u svijetu prešao pola milijuna. Smatra da se nije dogodio nagli rast teškooboljelih. "To nije nagli rast, to je 5 posto od ukupnog broja oboljelih. Zasad je to ispod očekivanja", rekla je Markotić.

O neujednačenim pravilima i nemogućnosti nekih građana da dođu do majstora, dok drugi lako do njih dolaze, rekla je da Stožeri trebaju dati bolje upute.

"Ovo je situaciija koju nitko nije doživio do 14., 15., 16. stoljeća i trebat će nam da se adaptiramo. Vjerujem da će stožeri dati bolje upute", kazala je.

Napomenula je da je naš zdravstveni sustav jak bez obzira na velik broj liječnika u samoizolaciji. "Više puta sam rekla da ne želim dati ozbiljnije procjene. Možete imati pretpostavke, a svi se nadamo da uspijemo izdržati nekoliko tjedana. Virusi su čudni. SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi" zaključila je Alemka Markotić.