JECAJUĆI SLUŠALA PRESUDU

Aleksandra Ljuba osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 30.10.2012 14:54
  • Objavljeno 30.10.2012 u 12:29
Aleksandra Ljuba

Aleksandra Ljuba

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Aleksandra Ljuba, bivša glasnogovornica MUP-a, koja i dalje radi u Ministarstvu unutarnjih poslova, nepravomoćno je osuđena zatvorskom kaznom od osam mjeseci, uvjetno dvije godine, na Županijskom sudu u Zagrebu jer je u ljeto 2008. omogućila svojoj prijateljici Sandri Vugi i njezino dvoje maloljetne djece da po povlaštenim uvjetima ljetuju u MUP-ovu odmaralištu u Dramlju, čime je državni proračun oštećen za 6.040 kuna, kolika je razlika između stvarne i obračunate naplaćene cijene

Ljubi se stavlja na teret da je potaknula nadređenog Miju Vadžića s ciljem da si pribavi imovinsku korist i iskoristi svoj položaj. Vadžić je zbog tog slučaja već ranije uvjetno osuđen. Ljubini odvjetnici najavili su žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu RH.

Osuđujuću presudu Ljuba je slušala plačući i jecajući.

Vadžić je, stoji u sudskoj presudi, sugerirao Ljubi da u obrascu zahtjeva za korištenje MUP-ova odmarališta neistinito navede da su joj prijateljica i njezina djeca rođaci, jer će im na taj način omogućiti ljetovanje po povlaštenim cijenama. Na temelju neistinitih podataka, Ljubinoj prijateljici i njezinoj djeci osiguran je smještaj u odmaralištu u Dramlju od 9. do 19. kolovoza 2008. godine, na način da su morali platiti samo troškove prehrane, ne i smještaja.

Aleksandra Ljuba je kasnije sporni iznos, za koji je prema presudi oštetila MUP, platila iz svog džepa, no to ju nije spasilo od kaznenog progona. Trenutačno radi kao policijska službenica u Odjelu za odnose s javnošću MUP-a, kamo je iz PUZ-a premještena u travnju 2010. godine. Po izbijanju ove afere s povlaštenim ljetovanjem iz MUP-a su objasnili da je u Ljubinom slučaju, prema Zakonu o policiji, nastupila apsolutna zastara za pokretanje disciplinskog postupka. Naime, Zakon o policiji predviđa da policijskom službeniku prestaje služba  po sili ako je pravomoćno kažnjen za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti danom saznanja za to.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!