Krenuo prema kaptolu

Vučić i Grabar Kitarović u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, uskoro sastanak s Bozanićem

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jutros je stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčak. Tijekom dana sreo se i s premijerom Andrejem Plenkovićem, šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem te je bio na poslovnom forumu u HGK. Do kraja dana posjetit će i kardinala Josipa Bozanića. Tijek posjeta Aleksandra Vučića pratite na tportalu

17:45 Traje sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća i predstavljanje projekta 'Budućnost Srba u Hrvatskoj' u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

  • +6
Susret Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

17:25 Vučić je gospodarstvenicima i političarima poručio kako je jedan od prioriteta oživljavanje željezničkog prometa na relaciji Zagreb-Beograd 

17:15 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je Hrvatska predana izgradnji konstruktivnih odnosa sa Srbijom, što je važno i za gospodarstvo. 

  • +3
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u HGK Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

17:00 U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održava se hrvatsko-srpski gospodarski forum, povodom službene posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Na forumu je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te šef HGK Luka Burilović, kao i šef Privredne komore Srbije Marko Čadež.

16:30 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je Vučića, priopćeno je u ponedjeljak sa sastanka na kojem je potvrđeno da je za poboljšanje odnosa na svim razinama potrebno  voditi kontinuirani dijalog, posebno o otvorenim pitanjima poput nestalih osoba i manjina. 

16:00 Vučić je iz Banskih dvora prošetao do Sabora gdje ga je dočekao šef Sabora Gordan Jandroković. Vučić je novinarima dobacio da je s premijerom Plenkovićem razgovarao i o ratnoj odšeti. Dok je hodao do Sabora do Vučića je pokušao doći Mostov Miro Bulj ali ga je u tome spriječila policija. 

13.55 Vučić je stigao u Banske dvore ispred kojih ga je dočekao premijer Andrej Plenković.

13.20 Vučić je na pitanje srpskog TV Pinka o tome kako se osjeća s obzirom da se u Hrvatskoj prosvjeduje protiv njegovog posjeta, rekao kako nije uznemiren napisima 'Četnik početnik' i slično. Naglasio je kako je Hrvatska demokratska zemlja i kako ga je Grabar Kitarović lijepo dočekala.

  • +4
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

13.10 'Došao sam u Zagreb da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo', kazao je Vučić i dodao da je poziv koji mu je uputila predsjednica Grabar Kitarović hrabar potez s obzirom na atmosferu u Hrvatskoj. Dodaje da su razgovarali i o granicama i da imamo različit stav oko toga. Pokušat će to riješiti bilateralnim putem u slijedeće dvije godine, a ako to ne uspije, ići će na arbitražu.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

13.05 Dvoje predsjednika obratili su se javnosti pokraj stola na kojem je poslagano nekoliko desetaka uvezenih spisa i bilježnica očito s početka 90-ih godina. Riječ o matičnim knjigama iz Dvora na Uni.

<<<<Više o izjavama Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića pročitajte ovdje

13.00 Po završetku sastanka Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako Vučiću želi dobrodošlicu u Hrvatsku. 'Ovaj smo posjet pripremali mjesecima. Ja sam željela da se posjet održi u drugačijim okolnostima, no nakon posljednje eskalacije verbalnog rata odlučila sam da se posjet treba održati što prije', kazala je. Dodala je da nisu razgovarali o povijesti.

Susret hrvatskog i srpskog izaslanstva u Uredu predsjednice Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

12.50 Iako je razgovor Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića te njihovih suradnika trebao završiti u 12.30 kada su se očekivale izjave za novinare, sastanak se očito odužio.Sastanak s premijerom Plenkovićem prema rasporedu trebao se održati s premijerom Andrejem Plenkovićem 13,15 sati.

  • +25
Aleksandar Vučić stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

11.27 Prosvjednici se uspinju Radićevom ulicom kako bi došli do Markovog trga. To im vjerojatno neće poći za rukom jer je policijska blokada postavljena kod Kamenitih vrata. Izvikuju: Izdaja, izdaja!

11.05 Autohtoni pravaši na čelu s Draženom Kelemincem prosvjeduju ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici.

10.55 Prosvjed na Trgu bana Jelačića i dalje traje. Okupilo se tristotinjak osoba. Među ostalima okupljenima se obratio i glumac Božidar Alić koji je uzviknuo 'Za dom!', a okupljeni su uzvratili sa: 'Spremni'

10.43 Nakon intonacije srpske himne 'Bože pravde' i Hrvatske 'Lijepa naša domovino', hrvatska predsjednica KOlinda Grabar Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozdravili su pripadnike Počasno-zaštitno bojne Oružanih snaga.

  • +4
Vučić stigao u službeni posjet, u štićenoj koloni na putu je do Pantovčaka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

10.25 Cijela ruta od Zračne luke Franjo Tuđman do Pantovčaka zatvorena je za promet. Vučić u velikoj štićenoj koloni prolazi Zagrebom.

10.15 Aleksandar Vučić sletio je u Hrvatsku.

10.10 Članovi udruge VIDRA - Veterani i društvena akcija u Vukovarskoj ulici razvili su transparent 'Vučiću, tražimo ispriku! očekujući da će ga vidjeti srpski predsjednik.

10.05 Prosvjed je najavila i Autohtona stranka prava i to ispred Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici. Nakon toga planiraju ići pred srpsko veleposlanstvo na Pantovčak.

10.00 Prosvjed Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata započeo je u 10 sati na Trgu bana Jelačića. Policija je prosvjednicima zabranila odlazak na Gornji grad zbog sigurnosnih razloga.

<<<Više o prosvjedu pročitajte ovdje.

8.00 Zagreb je pod jakim policijskim osiguranjem. Policija je potpuno blokirala Gornji grad i to iz svih smjerova, Mesničke,  Radićeve te Ilirskog trga.

Zagreb se u ponedjeljak ujutro probudio pod jakim policijskim mjerama s obzirom na zapaljivu atmosferu u kojoj srpski predsjednik Aleksandar Vučić dolazi u Hrvatsku. Gornji grad od ranog je jutra blokiran, a policajci su raspoređeni po cijelom centru grada i na trasama kojim će Vučić prolaziti.

  • +14
Prosvjedni skup zbog dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na Pantovčaku je sve spremno za Vučićev dolazak. Razvučen je crveni tepih ispred Ureda predsjednice gdje će Vučić zajedno s Kolindom  Grabar Kitarović postrojiti počasne vojne postrojbe.

Iako se dolazak Vučića u Banske dvore očekuje tek u 13.45 kada je najavljen radni ručak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, prosvjed započinje već u 10 sati.

Na Pantovčaku je sve spremno za doček Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prosvjed pod nazivom 'Istinom u budućnost' u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata započet će okupljanjem na glavnom zagrebačkom trgu. Povorka se potom trebala uputiti prema Markovom trgu, izgledno je kako će se prosvjednici morati zadržati na glavnom trgu.

Predsjednica udruge Rozalija Bartolić kazala je kako je Vučić 'notorni četnički zločinac, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja.

  • +5
Povodom dolaska Aleksandra Vučića na gradskim ulicama izvješene su srpske i hrvatske zastave Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija', rekla je Bartolić. Podsjetila je i na govor Aleksandar Vučića održan u Glini 1995. godine koji je nazvala 'ratnohuškačkim'. Snimku tog govora puštat će i tijekom prosvjeda na Markovom trgu.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u petak je najavio da će HVIDR-a podržati prosvjed.

  • +13
Jako policijsko osiguranje u centru grada povodom dolaska Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema službenom itineraru koji je stigao iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon ceremonije dočeka Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će sat vremena, nakon čega se u 12:30 očekuju izjave dvaju čelnika država. Prema, pak, obavijesti iz Vlade, u 13:45 u Banskim će dvorima uslijediti radni ručak Vučićevog izaslanstva s članovima hrvatske Vlade predvođenima premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Poslijepodne Vučića ponovno preuzima Grabar-Kitarović, koja ga vodi na hrvatsko-srpski gospodarski forum u HGK, te u zgradu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, gdje se srpski predsjednik susreće s mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine. Vučić će se u ponedjeljak susresti i sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

Posjet se nastavlja sutra, kad Vučić odlazi u Vrginmost, gdje će posjetiti dvije srpske obitelji te donirati računala lokalnoj osnovnoj školi. Na kraju posjeta Vučić će sudjelovati na skupštini Srpskog narodnog vijeća, koja se održava u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Tijekom Vučićevog posjeta policija će uvesti posebna regulacija prometa na području Zagreba i Velike Gorice zbog čega postoji mogućnost da će se promet u pojedinim dijelovima gradova otežano odvijati.

Promet Gornjim gradom već je u ponedjeljak ujutro potpuno obustavljen.