obnovljivi izvori

Albanija dobila prvi plutajući solarni park na akumulaciji Banja

09.06.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Prva faza izgradnje najvećeg plutajućeg solarnog parka u Albaniji, snage 2 MW, završena je i elektrana je priključena na mrežu. Očekuje se da će cijeli projekt biti gotov do kraja godine. Elektrana na akumulaciji Banja najveći je projekt te vrste u regiji

Investicijom od dva milijuna eura upravljaju vlasnici, norveške tvrtke Statkraft i Ocean Sun dok je GCLSI u projektu sudjelovao solarnim modulima koji su prošli rigorozno testiranje tijekom procesa razvoja i prikladni su za brojne uvjete, uključujući dugotrajno uranjanje u morsku vodu bez ugrožavanja performansi.

Prva faza provedbe projekta uključivala je oko 1600 solarnih modula s površinom od gotovo 4000 četvornih metara i instaliranom snagom od 0,5 MW.

Druga faza će povećati ukupni kapacitet od 1,5 MW, a završetak izgradnje očekuje se ove godine. Nakon dovršetka elektrana će proizvoditi obnovljivu energiju i isporučivati ​​struju u albansku energetsku mrežu.

Sunčana elektrana će se sastojati od četiri plutajuća sustava, a svaki će imati snagu od 0,5 MW.

Inače, norveška državna elektroenergetska tvrtka Statkraft upravlja hidroelektranom u Banji snage 72 MW.

Elektrana na Banji prva je takva u Albaniji, a prošle godine objavljeno je da će se zahvaljujući zajmu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 9,1 milijun eura graditi i plutajuća sunčana elektrana snage 12,9 MW.

Nalazit će se na akumulacijskom jezeru hidroelektrane Vau i Dejës na rijeci Drim, kojom upravlja albanska elektroenergetska tvrtka KESH (Korporata Elektroenergjitike Shqiptare).