OPĆINA BEDNJA

Aktivirano klizište, kuća visi nad provalijom

20.05.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Općinu Bednja je krajem prošle i početkom ove godine zadesila prirodna katastrofa u vidu klizanja terena ogromnih razmjera. Šteta je procijenjena na 17 milijuna kuna, a sveukupna šteta uzrokovana klizištima posljednjih godina prelazi čak 70 milijuna kuna.

Zbog ozbiljnosti situacije, za najugroženija područja, Općina je bila prisiljena pristupiti izradi Projektne dokumentacije za sanaciju klizišta, iako za isti postupak nema osigurana sredstva u vlastitom Proračunu. Sama vrijednost usluga i radova izrade projektne dokumentacije iznosi 257.000,00 kuna, piše portal e-ivanec.com.

Jedno od klizišta za koje je izrađena dokumentacija je i klizište Monterići II. To je klizište na nerazvrstanoj cesti koje je uzrokovalo propadanje kompletnog trupa ceste i u potpunosti onemogućilo bilo kakvu prometnu komunikaciju.


Nažalost, posljednjih dana se stanje klizišta Monterići II drastično pogoršalo i ugrozilo obiteljsku kuću vlasnika Stjepana Smiljana na kojoj su uslijed daljnjeg pomicanja tla vidljiva jasna oštećenja u vidu pukotina.

Važno je istaknuti kako je na navedenom klizištu potrebna hitna intervencija u smislu barem djelomične sanacije jer u protivnom postoji vrlo velika vjerojatnost daljnjeg pomicanja tla i potpunog urušavanja navedene obiteljske kuće, a samim time i ugrožavanja života ljudi.

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović je naznačio kako je vrijednost sanacije klizišta procijenjena na 622.195,00 kuna.
'Napominjem kako sama Općina nema financijskih mogućnosti niti za djelomičnu sanaciju te smo stoga prisiljeni tražiti pomoć od Županije i Države', rekao je Bistrović te dodao kako se nada da ove godine više neće biti sličnih problema.