trn u peti

Akrap: Rusi su na kocku bacili sve što mogu - očajnički žele taj grad

28.11.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini u posljednje vrijeme polako je pao u drugi plan. Mnogi smatraju da je razlog za to izbijanje sukoba između Hamasa i Izraela, ali analize pokazuju da nije jedini, smatra Gordan Akrap, stručnjak za sigurnosnu politiku

Ulaskom u drugu godinu rata Rusije i Ukrajine postaje jasnije da nijedna strana više nema snage za preokret ili konačnu pobjedu. Zapad je te činjenice odavno svjestan, prije svega SAD i EU, te se otvoreno zauzimaju za prekid borbi i početak pregovora Kijeva i Moskve. Ekonomske sankcije nisu slomile Putinov režim, a zapadna vojna i financijska pomoć Ukrajini nije osigurala oslobađanje okupiranih područja.

'Došlo je do zamora i zastoja na bojišnici jer aktivnosti nisu donijele očekivane rezultate. Razlozi su brojni i složeni, ali i dalje sam optimist da će Ukrajina, kad se stvore određeni uvjeti, smoći snage vratiti okupirana područja', kazao je Gordan Akrap u razgovoru za HRT.

Komentirajući činjenicu da se nisu ostvarile najave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o oslobađanju Krima i pomicanju istočne bojišnice prema Donbasu, kazao je da se 'vide određeni pomaci'.

'U strategijskom smislu Rusi su opet na kocku bacili sve što mogu - žele okupirati Avdivku kako bi zaokružili taj teritorij. Međutim ukrajinski dobici u pravcu Tokmaka su znatni i ozbiljni. Probijeno je nekoliko linija ruske obrane, a s druge strane utvrđene su brojne pozicije s lijeve strane Dnjepra. Dužina i širina mostobrana ostavljaju mogućnost Ukrajincima da napreduju s te strane. Time se stvaraju 'kliješta' kojima Ukrajinci iz pravca prema Tokmaku i iz pravca Hersona mogu udariti na širi dio područja te prisiliti Ruse na povlačenje', vjeruje Akrap.

Komentirao je i primjedbe na raširenu korupciju u ukrajinskom političkom i vojnom vrhu koje stižu sa Zapada. Zelenski je u više navrata smjenjivao najuži vojni vrh i državne dužnosnike zbog korupcije te tražio više vojne pomoći Zapada, ali zauzvrat dobiva sve veći otpor SAD-a i članica EU-a, a saveznici počinju i kalkulirati s pošiljkama oružja.

  • +3
Ukrajinski vojnici kod Avdivke Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Zelenski je smijenio veći broj ljudi u unutarnjoj sigurnosnoj službi Ukrajine, a smijenjena su samo dva bitnija zapovjednika ukrajinskih obrambenih snaga. U ruskoj vojsci smijenjeni su deseci. Najvažnije je da su Ukrajinci smogli snage prepoznati, identificirati i otvoreno se suočiti s korupcijom unutar regrutacijskih ureda na nižim i višim razinama', kazao je.

O činjenici da i Rusija i Ukrajina imaju problema s mobilizacijom i potrebnom količinom oružja kazao je da se dokazalo, i kroz naš Domovinski rat, da nitko više ne može samostalno dobiti rat' te da 'morate imati saveznike i u krajnjem slučaju nabavljati opremu na crnom tržištu'.

'Rat će ovdje dobiti kvaliteta. Zapadni i američki sustavi znatno su učinkovitiji od ruskih', kazao je Akrap.

Akrap je odgovarajući na pitanje prisiljava li Zapad, slanjem manje novca i vojne pomoći, Kijev da sjedne za pregovarački stol s Putinom i dogovori prekid rata kazao da se u ovom slučaju radi 'o zamjeni teza'.

'Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je rekao kako je vrijeme da se zaustavi tragedija. Putin tako šalje poruke i brojnim populističkim krugovima na Zapadu. Europi je dosta rata, nikome nije do njega. Ali Ukrajina vodi oslobodilački rat. Zima će biti možda i hladnija i Europa će se suočiti s povećanom potrebom za energentima, rastom cijene goriva i inflacije. To je ono na što Putin računa i šalje poruku da želi pregovore', kazao je Akrap.

Smatra, međutim, da se Putinova želja da Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja ostanu integrirani u ruski pravni poredak ne može i ne smije prihvatiti.

Komentirajući dolazak ministra vanjskih poslova Lavrova na sastanak OESS-a u Makedoniji i činjenicu da je ovo prvi put da visoko rusko izaslanstvo dolazi na teritorij članice NATO-a, kazao je da 'samo svjedočimo javnom objavljivanju razgovora koji najvjerojatnije nikad nisu prestali'.

Radi se, dodao je, o razgovorima za vraćanje ruske mašinerije na pozicije 24. veljače 2022., dan prije invazije. Sve drugo predstavljalo bi određenu pobjedu Rusa, zaključio je. U suprotnom bi slučaju Ukrajina mogla proglasiti određenu pobjedu.