ALEKSANDAR VUČIĆ:

'Ako ste gledali HRT, za sukob Hrvata i Bošnjaka krivi su Srbi'

01.12.2017 u 20:35

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da ga čudi što je, gledajući HRT, ustanovio da su Srbi krivi za sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH. 'I to taman kad smo mislili da će nas ostaviti na miru tri dana', dodao je Vučić

'Ako ste gledali HRT, a ja jesam, shvatio sam da su Srbi krivci za sve što se događalo između bosanskih muslimana i Hrvata. Nemam pojma kako smo do toga došli, nisam to shvatio, ali sam siguran da ćemo takve gluposti uvijek negirati i da ćemo se boriti da zaštitimo dostojanstvo i ponos naših ljudi', naveo je Vučić.

Poručio da je važno jedino da 'ono što oni nama čine mi njima ne činimo'. 

'Sretan sam i ponosan na srpsku politiku, a oni neka probleme i greške traže u sebi, a ne kod drugih', poručio je. 

'Neki to ne mogu nadići. Mi ćemo učiniti sve da očuvamo stabilnost i partnerstvo sa zemljama u regiji, ali nikome nećemo dopustiti da ponižava Srbiju i građane na bilo koji način. Čuvat ćemo mir i naše je da činimo sve da se osjećamo sigurnije, jer ako je netko spreman da Srbe okrivi za sukob Bošnjaka i Hrvata, tko zna što će mu sutra pasti na pamet', poručio je srbijanski predsjednik, prenosi B92.

Suradnja sa SAD-om i Rusijom

Ranije u petak, odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da Srbija nije okružena članicama NATO-a. 'To je izmišljotina, imaju bar dvije zemlje koje nisu u NATO-u', odgovorio je Vučić na pitanje novinara o osnaživanju vojske Srbije, uz konstataciju da je NATO ipak jači i da je Srbija okružena NATO zemljama.

  • +3
Srpska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'A što to znači? Ako smo okruženi NATO zemljama da ne trebamo imati vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, je li to nekome prijetnja? Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu. Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO-u. A mi želimo našu vojsku, mora biti osposobljena i snažna i nikoga nećemo napasti, ali da možemo obraniti zemlju u svakom trenutku', kazao je Vučić. 

Dodao je da Srbija radi sa NATO-om i ima dobre partnerske odnose s Rusijom, 'ali nas zanima Srbija'. 

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je rekao i da je strategija za Balkan koju predlaže američko Atlantsko vijeće važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je tamo napisano.  Vučić je rekao da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regiji, jer su oni već u bazi u Bondsteelu na Kosovu. 

Atlantsko vijeće objavilo je 28. studenog izvještaj 'Balkan naprijed: Nova američka strategija za regiju', u kojem se predlaže uspostava stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Europi i zalaganje za 'povijesno približavanje' sa Srbijom.