OBLIKOVANJE BUDUĆNOSTI

Atlantsko vijeće objavilo novu strategiju SAD-a za Balkan s četiri ključne točke

28.11.2017 u 23:21

Bionic
Reading

Atlantsko vijeće, utjecajni američki think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavio je u utorak izvještaj naslovljen 'Balkan naprijed: Nova strategija SAD-a za regiju', sugerirajući četiri ključna koraka za postizanje stabilnosti: uspostavu stalne vojne nazočnosti u Jugoistočnoj Europi - u kampu Bondsteel na Kosovu - potom 'povijesno' zbližavanje sa Srbijom, vraćanje reputacije SAD-a kao nepristranog posrednika, te fokusiranje na poduzetnike i mlade

U organizaciji Atlantskog vijeća, u srijedu će se u Washingtonu održati konferencija o Zapadnom Balkanu pod nazivom 'Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri nesigurnosti'. Kao govornici na tom skupu najavljeni su, među ostalima, šefovi diplomacija Ivica Dačić (Srbija), Ditmir Bushati (Albanija), Igor Crnadak (BiH), Srđan Darmanović (Crna Gora), Nikola Dimitrov (Makedonija), te Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.  

Američko veleposlanstvo u Beogradu oglasilo se nakon objave izvještaja Atlantskog vijeća, poručujući da akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formuliranju američke politike.

'Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD-u svakodnevno sudjeluju u javnim raspravama o vanjskopolitičkim pitanjima i to je važan dio demokratskog procesa. Rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja sa kojima se suočavamo mi i svijet, ali te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju službene američke politike', navodi se u priopćenju dostavljenom srbijanskoj agenciji Beta. 

Približavanje Zapadu više nije 'zdravo za gotovo' 

U izvještaju Atlantskog vijeća navodi se kako se nakon sukoba u 90-ima vjerovalo da se Zapadni Balkan nalazi na putu prema stabilnosti i da će obećanje o euroatlantskoj integraciji pomoći državama bivše Jugoslavije da prođu kroz bolne unutarnje reforme i potaknu regiju na tješnju suradnju, koja će pomoći u zacjeljivanju ratnih ožiljaka. Atlantsko vijeće ocjenjuje da je u regiji postignut značajan napredak: Slovenija i Hrvatska postale su članice NATO-a i Europske unije, a Albanija i Crna Gora pristupile su NATO-u.  

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Temeljem tih uspjeha, europske države i SAD smanjile su svoj angažman u regiji, no konačni ishod željenog pridruživanja Zapadu i njegovim institucijama više ne treba uzimati zdravo za gotovo, stoji u izvještaju. Dodaje se da SAD mogu i trebaju imati ključnu ulogu u formiranju jasne, zajedničke vizije za regiju, te u suradnji s Europskom unijom nanovo uspostaviti jasan put prema zajedničkom transatlantskom cilju na političkoj razini.

Uspostavom stalne vojne nazočnosti u Jugoistočnoj Europi SAD bi pokazao kontinuiranu posvećenost postizanju sigurnosti u regiji i omogućio vlastiti dugoročan utjecaj na razvoj događaja.

  • +7
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na predstavljanju novih helikoptera Kiowa Warrior Izvor: tportal.hr / Autor: MORH/T. Brandt, Screenshot N1

'Kamp Bondsteel na Kosovu idealan je u tu svrhu. Vojnici bi trebali pomoći u jačanju sposobnosti lokalnih vlasti u borbi protiv terorizma kroz obuku i razmjenu najboljih praksi, kao i pružanju pomoći u humanitarnim katastrofama, dođe li do njih. Taj potez također bi trebao biti jasan signal regiji da je SAD posvećen sprječavanju nepromišljenog revizionizma po pitanju postojećih granica - nešto što je ruski avanturizam ohrabrivao', stoji u izvještaju Atlantskog vijeća. 

Ta organizacija navodi da je Europska unija bila i ostaje glavni igrač na zapadnom Balkanu, uz daleko više resursa, ljudskog kapitala i političke pažnje posvećene regiji od SAD-a, koji pak treba zadržati poseban autoritet kako bi se unaprijedila sigurnost regije i kako ona više nikada ne bi bila izvoznica ozbiljnih problema i sukoba.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom svog novogodišnjeg posjeta SAD-u sastala se s Damonom Wilsonom, izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća, koji će također biti jedan od govornika na konferenciji u srijedu.

Cijeli izvještaj Atlantskog vijeća možete pročitati ovdje.