RUŽA TOMAŠIĆ, HSP DR. ANTE STARČEVIĆ

'Ako Srbija nastavi proganjati branitelje, povući Zakon o oprostu'

10.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ružinih 7 ili skraćeno 'R7' program je Pravaškog kišobrana, koalicije koju čine HSP dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava (HČSP), a nazvan je po vodećoj ženi te desne koalicije – Ruži Tomašić. Spomenutih R7 su: gospodarski rast, stvaranje hrvatske nacionalne banke, regionalizacija i decentralizacija Hrvatske stvaranjem šest regija umjesto sadašnjih županija, reforma javne uprave, proglašenje gospodarskog pojasa na moru, zaštita nacionalnih bogatstava te reforma obrazovanja, odgoja i znanosti. Upravo o nekim detaljima programa govori Ruža Tomašić, koja će predvoditi koalicijsku listu u 10. izbornoj jedinici

Pod Pravaški kišobran uspjeli ste okupiti dio desno orijentiranih političara, no na desnici još uvijek vlada razjedinjenost. Kako prevladati raslojenost na desnici, a sve u cilju dobivanja što većeg povjerenja birača 'desno od HDZ-a'?

Ne znam zašto bi se baš svi morali okupiti, iako puno ljudi kaže – stranaka ima toliko da ne znam za koga bih glasao. Odgovaram im da je to kao u trgovini cipelama kojih je na stotine, no budete presretni jer znate da ćete naći ono što vam odgovara. Slično je i sa strankama. Ima nas toliko, svatko sa svojim manama i vrlinama, no građani trebaju gledati od jednih do drugih i zaokružiti najbolje rješenje. Bolje je da ima više stranaka gdje se može izabrati ono što odgovara biračima.

Izborni 'dobitnik' svega što se u posljednje vrijeme događa s HDZ-om, procjenjuju analitičari, svakako će biti i desno orijentirane stranke. Vidite li u tome šansu za povratak u saborske klupe, ne samo Vas nego i još nekoga od Vaših kolega?

Uvijek sam govorila da očekujem osam saborskih zastupnika, čisto po nekim anketama koje smo radili. Vjerujem da birači znaju mene i otkako su čuli za mene da radim i borim se da nikad nisam činila ništa za sebe, nego za zajednicu. Uvjerena sam da imaju povjerenja u mene i da će moj tim jako dobro proći na izborima, kao i to da će neke manje stranke doći na scenu kako bi konačno nestao monopol HDZ-a i SDP-a.

Vidite li budućnost Hrvatske u EU-u?

Zasad ne vidim. Jedno vrijeme sam mislila da će to biti lijepo jer sam živjela u Kanadi i po tim iskustvima vjerovala u bolju budućnost Hrvatske u Uniji. Što više razmišljam, sve manje znam zašto idemo u EU. Ako nešto dobiješ, moraš nešto i dati. Pojma nemamo zašto idemo u EU. Radije bih da glasujemo NE i onda prisilimo Vladu koja će doći da nam točno kaže što dobivamo, a što dajemo, pa da odlučimo.

Podržavate li zabranu abortusa?

Protiv abortusa sam, ali ne licemjerno. Netko će zabraniti abortus, a što će te mlade buduće majke raditi s bebom, baš ih briga. Ako ćemo pošteno reći da smo protiv abortusa, onda trebamo i razraditi model po kojem ćemo tim mladim majkama pomoći – od početka, kad doznaju da su trudne, organizirati savjetovališta, pa sve dok se ne dijete ne rodi, kad im treba pomoći oko čuvanja djeteta dok su one na poslu ili u školi. Potom treba i razgovarati treba li to dijete dati na čuvanje ili usvojenje ili će ih majke zadržati uz sebe, no treba brinuti o njima. Jesam protiv abortusa, ali ako mladim majkama ne pomognemo, bit će to još gore. Trudnice će abortuse vršiti po mračnim sobama, nakon čega mogu ostati sterilne i umrijeti poslije zahvata, pa ćemo dobiti još veći problem. Svaku uslugu treba pružiti budućoj majci jer vjerujem da nijedna žena ne bi abortirala kad bi postojala mogućnost da joj se pomogne.

Na koji način organizirati nastavu vjeronauka u školi – kao obvezan ili izborni predmet?

Izborni predmet, ali opet bez licemjerja – da nemamo vjeroučitelje koji dođu na nastavu, dignu noge na stol, šalju SMS-ove i kažu djeci da će dobiti pet, ako budu bili dobri i mirni. Dakle, organizirati nastavu vjeronauka kako treba.

Treba li objaviti podatke iz registra hrvatskih branitelja i koje su eventualne opasnosti takvog čina?

Imena treba objaviti kako bi se znalo jesu li doista bili branitelji ili nisu, ali bez objave ratnog puta. To nikako ne. Ako se bude znalo od kojeg do kojeg dana je netko bio branitelj, drukčije će se sve gledati. Konačno bismo na taj način očistili registar branitelja od onih koji to nisu.

Što se treba dogoditi da se uspostave dobrosusjedski odnosi sa Srbijom u punom smislu te riječi?

Štogod više popuštamo, Srbija je agresivnija. Bar sam ja bila policajka, pa znam da svatko mora odgovarati za ono što je učinio. Znamo tko je bio žrtva, tko je bio agresor. Svaki ratni zločinac s bilo koje strane ima svoje ime i prezime. Idemo to konačno riješiti. Ako Srbija baš toliko želi nama praviti probleme i suditi nekome kao što je dr. Vesna Bosanac ili tražiti izručenje hrvatskih branitelja, onda ćemo u Hrvatskoj povući Zakon o općem oprostu. Ako baš želimo takve loše odnose, možemo to napravi i bolje od njih. Onda će svi oni Srbi koji su bili u četnicima, a koje je pokrio taj zakon, morati napustiti Hrvatsku i otići u Srbiju. Mislim da je i Srbiji puno više stalo da riješi te odnose kako treba.