SDP-OVAC O OCJENI FITCHA

'Ako se ovako nastavi, potonut ćemo u kreditnom ponoru'

14.02.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu. Takve prognoze odmah su izazvale reakcije u Saboru

Ocjene svih agencija za rejting treba shvatiti ozbiljno jer one održavaju našu stvarnost, prokomentirala je HDZ-ova Martina Dalić najnoviju ocjenu agencije Fitch.

'Proceduru prekomjernog deficita u kojoj se trenutno nalazimo i koja je trenutno otpočeta treba shvatiti kao priliku da se i u kontekstu ispunjavanja tih obveza počnu raditi zaokružene, konzistentne reforme. Ali kad kažem reforme, ne mislim samo na površinsko, kozmetičko mijenjanje organizacijskih oblika, nego na stvaran, drugačiji i jeftiniji način obavljanja poslova koji koče gospodarski napredak. Mislim da drugog puta i drugog izbora nema, a ono što u ovom trenutku držim posebno zabrinjavajućim jest to što se u kontekstu priprema za ispunjavanje obveza iz procedure prekomjernog deficita i u kontekstu priprema za rebalans proračuna takve stvari, dakle sveobuhvatne i odlučne reforme, ne spominju', kazala je Dalić.

U HDZ-u smatraju da što prije treba krenuti u sveobuhvatnu reformu državne i javne uprave, ali i reformu zdravstva. 'Te stvari nisu jednostavne i lagane, daleko od toga da bi one bile neki čarobni štapić koji bi aklamacijski bio prihvaćen svugdje u društvu, no bojim se i da duljina krize i njezina dubina i način na koji nas vidi okruženje ne ostavlja nam drugoga izbora i drugoga prostora. Odlaganje takvih stvari samo će rezultirati time da će se u nekom budućem vremenu problemi još više produbljivati pa će onda kretanje u takve reforme biti još bolnije i još teže', kazala je Dalić.

Ukoliko napori na fiskalnoj konsolidaciji i pokretanju rasta ne budu odlučni, agencije za rejting to će prepoznati i u budućnosti, kaže Dalić.

'I danas vidimo koliko je snižavanje rejtinga pridonijelo porastu troškova zaduživanja, a snižavanje rejtinga i pad Hrvatske ispod razine investicijskog rejtinga zasigurno su nas stavili u drugačiji položaj na financijskom tržištu i u očima investitora. Položaj i ti problemi bi se mogli dodatno usložiti s obzirom na to da i u Europi i Americi dolazi do procesa povlačenja novca i smanjivanja ponude novca. Vidjeli smo to i sa Slovenijom koja prije desetak dana u prvom pokušaju nije uspjela izdati obveznice; prema tome o svim tim činjenicama, a ne samo o onima koje se događaju kod nas, treba voditi računa', kazala je Dalić.

Ocjenu agencije Fitch komentirao je i SDP-ov Igor Rađenović. 'Kreditne agencije u duboko zaduženoj zemlji i njihovi loši komentari dižu daljnju cijenu zaduživanja i refinanciranja, tako da to u svakom slučaju nije dobra vijest, no nisam vidio izvješće', kazao je Rađenović.

Ako se ovako nastavi, potonut ćemo u kreditnom ponoru, upozorio je Rađenović i pozvao na zajedništvo.

'Ova Vlada zajedno sa svojom saborskom većinom ima volju, bez obzira na izbore, mijenjati ovo društvo, ali to ne može učiniti sama. Svi zajedno živimo u ovom društvu, a promjene su nam potrebne i ukoliko možemo doći do što većeg konsenzusa oko toga što učiniti u budućnosti, onda imamo šansu. Ukoliko ćemo bušiti gume jedni drugima, teško', rekao je Rađenović.

315652,311589,305744,308033