MILANOVIĆEVA LOGIKA

'Ako možemo milijun kuna prosuti u šaht, možemo dati i za BiH'

04.12.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Hrvatska je iz proračuna za 2014. izdvojila 20 milijuna kuna za financiranje projekata u Bosni i Hercegovini. Premijer Zoran Milanović dva dana nakon posjeta BiH rekao je da je ovaj novac važan za Hrvatsku, ali ipak je mali iznos, dok za BiH predstavlja veliku stvar

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović podsjetio je da Vlada od 2002. provodi poseban program pomoći u financiranju kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa hrvatskih udruga i institucija u BiH.

'Od 2004. do 2013. ukupno dodijeljena sredstva temeljem natječaja iznose 223 milijuna kuna
', rekao je Klisović i dodao da se od 2013. natječaji provode na drukčiji način, odnosno da se bira manji broj većih, odnosno strateških projekata, koji osiguravaju održiv povratak Hrvata u BiH.

Za 2014. u proračunu je izdvojeno 20 milijuna kuna na javnom natječaju koji je zatvoren 9. lipnja. Na njega se javilo 227 udruga i institucija, a povjerenstvo predlaže financiranje sljedećih projekata:

Za obrazovanje i znanost dodijeljeno je 4,6 milijuna kuna. Za zdravstvo tri milijuna kuna, za kulturu 4,3 milijuna kuna, a za ostale projekte tri milijuna kuna. Za pomoć poplavljenim područjima dodijeljeno je pet milijuna kuna jer, kako kaže Klisović, procjena je da je obnova kuća prioritet kako ne bi došlo do ponovnog odseljavanja Hrvata s tog područja.

Premijer Zoran Milanović nadovezao se i rekao da se prekjučer vratio iz srednje Bosne. 'Ondje sam, na licu mjesta, još jednom vidio kako to izgleda i kako mislimo da bi trebalo izgledati. Umjesto da se dodjeljuje po 20 tisuća kuna, a da ne znaš kome, ni kako, ni zašto, idemo drugom logikom, i to je naša politika - da novac dajemo po strogim kriterijima za vidljive projekte. Možda je pretenciozan izraz strateški projekt, jer to je naprosto plan', kaže Milanović.

'Bolnica u Novoj Bili je bolnica u Novoj Bili. To košta određeni broj milijuna kuna, a ako to Hrvatska ne financira, neće nitko. Za Sveučilište u Mostaru dajemo skoro 10 milijuna kuna pomoći po prvi put jer se nema odakle financirati, a osnivač, tj. županija, nema novca za to i većina studenata ondje plaća školarinu, tako da je to dosta financijski prekarna situacija', rekao je Milanović.

Naveo je i financiranje kazališta u Travniku, kapitalne crkvene kulturne spomenike i otvaranje studentskog doma u Sarajevu uz sufinanciranje Vlade RH.

'Nema toga tako puno, ali ako u jednu gimnaziju ide 1.000 učenika, to je vidljivo i važno, a treba joj novi kat. Ili škola u Žepču koja se raspada i neće biti popravljena ako ne doprinesemo tome. Svaka naša kuna važna nam je, ali dugoročno to su za Hrvatsku mali novci, a za njih su ogromni. Vidjeli smo da se po hrvatskim ulicama u šahtove prosipa milijun kuna u dva dana asfaltiranjem i peglanjem novih ulica', rekao je Milanović i ponovno podsjetio na preuređivanje njegove ulice u Zagrebu.