NAČELNIK OPĆINE

'Ako Laibach provocira, onda nije za Čavoglave'

27.10.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Voljeli bi nastupati u Čavoglavama. Tim je riječima Ivan Jani Novak, član kultnog slovenskog benda Laibach, zaključio nedjeljni intervju za Večernji list. Otkud i zašto baš Čavoglave, nije pojasnio. Nakon Sjeverne Koreje, u kojoj je bend nedavno svirao, Laibach je izrazio želju za nastupanjem u selu Općine Ružić pored Drniša

Čavoglave je najprije istoimenim hitom za Domovinskog rata proslavio Marko Perković Thompson, a godinama kasnije postale su, opet zahvaljujući Thompsonu, mjesto u kojem se nakon protokolarne proslave Dana domovinske zahvalnosti u Kninu slavi do zore. Istina, uz povećan broj policijskih kamera, da se zabava ne bi pretvorila u ustaški dernek.

'Što se mene tiče, mogli bi nastupiti, ali bi za dozvolu trebalo pitati Crkvu jer se takve stvari održavaju na njihovu zemljištu. Biskup izdaje dozvolu za to', kazao je za tportal Josip Sučić, načelnik Općine Ružić.

Priznao nam je da mu opus Laibacha nije poznat i da je za njega čuo nakon nastupa u Sjevernoj Koreji te nakon što je HDSSB bez pitanja uzeo pjesmu slovenskog benda za stranački skup, zbog čega je on najavio tužbu.

Kada smo mu malo predočili Laibachov rad i činjenicu da je bend još od osnutka, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, izazivao kontroverze pojedinim nastupima, Sučić je malo zastao i nakon kraćeg razmišljanja kazao:

'Ako je riječ o provokatorima, onda ipak mislim da nisu za nas. To je sve što mogu reći', zaključio je Sučić.

Nakon što je proslavio 35 godina postojanja Laibach trenutno radi na novom albumu, sprema se za seriju koncerata u Europi u siječnju, priprema materijal za nastavak filma 'Iron Sky' te za predstavu 'Also sprach Zarathustra', a u planu je i američka turneja.