PUSIĆ VS. REBIĆ

'Ako krvoloke motiviraju propovijedi, nešto je dubinski krivo u djelovanju Crkve'

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 14.06.2011 17:33
  • Objavljeno 14.06.2011 u 15:53
adalbert rebić

adalbert rebić

Izvor: Cropix / Autor: Saša Midžor Sučić

Za Zorana Pusića su izjave splitskog gradonačelnika Keruma i teologa i bibličara Rebića ne samo skandalozne nego i uvredljive. Oni su, smatra, izraz nekulture i pomanjkanja zdravog razuma

Reagirajući na izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma i umirovljenog profesora biblijskih znanosti dr. Adalberta Rebića, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, prof. Zoran Pusić, kaže kako je stav

gradonačelnika Keruma odraz procjene, koja je za žaljenje, ali je vjerojatno točna. Naime, da je mnogo više njegovih birača među divljacima koji su urlali 'Ubij, ubij...' nego među mirnim i dostojanstvenim prosvjednicima, mnogi od kojih nisu homoseksualci, ali jesu uvjereni da se ljude ne bi smjelo diskriminirati i proganjati zbog njihove seksualne orijentacije.

'Kad je splitski gradonačelnik izjavio da je napad na sudionike Gay Pridea u Splitu odraz činjenice da je Split 'najkatoličkiji grad u Hrvatskoj' činilo se da bi bilo teško zamisliti goru uvredu djelovanju Katoličke crkve. Jer ako sve propovijedi, svi vjeronauci, sva raspredanja o 'istini', izraz koji Katolička crkva koristi kao sinonim za svoje dogmatske stavove, imaju kao neto rezultat, u najkatoličkijem gradu u Hrvatskoj, gomilu krvoločnih nasilnika koji bi, i u njezino ime, ubijali mirne ljude zato jer su od njih 'drukčiji', onda je nešto dubinski krivo u tom djelovanju', piše Pusić.

Duboko ga pak zabrinjava to što gotovo identičan stav zastupa istaknuti katolički teolog i umirovljeni profesor biblijskih znanosti dr. Adalbert Rebić, koji jučer u Slobodnoj Dalmaciji u članku s naslovom 'Žao mi je stradalih, ali dobili su što su tražili', iznosi, osim tvrdnje izvučene u naslov, upravo nevjerojatne stvari za nekog iole obrazovanog: npr. tvrdnju da je 'homoseksualizam izraz nekulture'.

Dr. Rebić također smatra eksploziju divljačkog, nekontroliranog nasilja nečim što se 'moglo očekivati u sredini duboko ukorijenjenoj u tradicionalnoj kršćanskoj kulturi'. Pusić konstatira da jesu li ovakvi nazori u skladu sa stavovima današnje Katoličke crkve u Hrvatskoj bolje će znati njezin istaknuti teolog, ali da se vidi da su ti nazori u neskladu s osnovnim kršćanskim vrijednostima, sa samom idejom ljudskog dostojanstva pa i sa zdravim razumom - dovoljna je i mala količina istog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi