JOSIPOVIĆ O 'OBRADI' LINIĆA

'Ako je ovo istina, onda je Hrvatska zemlja orvelovštine i staljinizma'

14.09.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović u trenutku izbijanja afere oko obrade Slavka Linića boravio u Meksiku na konferenciji Money in politics pa je bio nedostupan medijima. Kako je upravo on predstavio izvješće SOA-e o tome kako nadzora nad Linićem nije bilo, bilo je zanimljivo što ima reći u svjetlu dokaza koje je Linić prezentirao prošlog tjedna

Nakon povratka, za tportal je u svjetlu novih dokaza kazao da, ako je istina da je prijava protiv bivšeg ministra financija pisana u PNUSKOK-u, onda 'je Hrvatska zemlja orvelovštine i staljinizma'.

Josipović je posebno zanimljiv u ovom slučaju jer je prošlog lipnja, kada je Linić prijavio sumnje da ga državni aparat neovlašteno prati i uznemiruje, na konferenciji za medije objavio SOA-in izvješće prema kojem nije bilo nikakvih nepravilnosti u postupanjima prema Liniću. Bivši predsjednik u izjavi za tportal naglašava da je ovdje riječ o vrlo važnom slučaju na kojem se prelamaju mnoge vrijednosti demokracije i profesionalizma.

Pitali smo ga smatra li se izmanipuliranim, jer je kao predsjednik Hrvatske na konferenciji za medije prošle godine objavio da nije bilo prisluškivanja, a sada se ispostavlja da je Linić ipak bio obrađivan.

'Ne, ono što sam rekao bilo je potpuno točno, to je potvrdio i Linić', kaže nam Josipović. Objasnio je da, kao predsjednik, nije imao nadležnost nad policijom već samo nad SOA-om. Od SOA-e je zatražio i dobio detaljno izvješće koje je potvrdilo da SOA nije obrađivala Linića, uključivši i to da ga nije prisluškivala.

'Uostalom, on to nije ni tvrdio već je uvijek isticao da ga je obrađivala policija, ne SOA. Dakle, nisam se izjašnjavao o policiji, već o SOA-i koja zaista, ni na koji način nije obrađivala Linića. Što je radila policija, nisam imao ni pravo, ni mogućnost provjeriti. O tome što je sve i kako policija radila, je li kontrolirala komunikacije, pratila, provjeravala ili poduzimala neke druge radnje, ni tada, ni sada nisam imao saznanja', kaže Josipović za tportal.

Pitamo ga vjeruje li i danas da tu nije bilo ničega ili je možda Slavko Linić ipak u pravu?

'Vaše pitanje ponovo polazi od pogrešne pretpostavke da sam kao predsjednik mogao kontrolirati policiju. Moje je izjašnjavanje bilo ograničeno na rad SOA-e. Iz dokumentacije koja je pokazana u medijima, očito je da policija jest obrađivala Linića. I to samo po sebi nije problem. Nitko, pa ni Linić, nije izuzet od nadzora i provjere kada su za to ispunjeni zakonski uvjeti i kada se poštuju propisi o tome kako se obavljaju pojedine radnje', naglašava bivši predsjednik.

Ali, nastavlja Josipović izlagati dalje, tu se otvaraju dva važna pitanja. Josipović je mišljenja da se prvo treba vidjeti jesu li zaista postojale osnove sumnje potrebne po ZKP-u da policija poduzme izvide, a drugo, je li policija poštovala zakonske propise o provođenju pojedinih radnji.

'Ne mogu vjerovati u to što se povlači po pojedinim medijima kako su anonimne prijave pisane u samom PNUSKOK-u. To je strašna optužba i, ako je ikako moguće, mora se do u detalje provjeriti. Kad bi to bilo točno, Hrvatska bi bila država orvelovštine i staljinizma', oštar je bivši predsjednik.

Je li anonimna prijava imala tu kvalitetu da iz nje proizlaze osnove sumnje potrebne da policija djeluje, teško mu je reći jer prijavu nije vidio. 

'S druge strane, čini mi se prilično očitim da su radnje koje je provela policija u domeni izvida i da je o njima trebao biti obaviješten DORH. Samim tim što to nije učinjeno povrijeđen je Zakon. Neugodna je koincidencija da cijela ova priča pada u vrijeme oštrog sukoba Linića i premijera. Zaista ne mogu i ne želim tvrditi, jer za to nemam podataka, da se dogodila ozbiljna zlouporaba policije u političke svrhe. No cijela je priča vrlo ozbiljna i nadam se da će biti mogućnosti da se temeljito provjeri', zaključio je Josipović.