do kraja srpnja

Ako imate osmaša, pazite kako planirate godišnji: Upisi u srednje škole dva tjedna kasnije

15.05.2020 u 21:53

Bionic
Reading

Upisi u srednje škole ove godine neće završiti prije kraja srpnja, što je gotovo dva tjedna kasnije od uobičajenog

Takva odluka nadležnog Ministarstva naišla je odmah na revolt kako učitelja i članova upisnih povjerenstava, kojima će zbog toga godišnji odmor početi znatno kasnije, tako i roditelja i djece kojima će toliko duže trajati neizvjesnost i koji će morati prolongirati eventualni odlazak na ljetovanje, piše Jutarnji list.

Naime, prema Odluci o upisu u srednje škole koju je Ministarstvo obrazovanja kasno popodne uputilo u javnu raspravu, upisi će se i ove godine obavljati elektroničkim putem na stranici www.upisi.hr, a osmaši će se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), dok će objava konačnih ljestvica poretka pojedinih škola biti tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo prošle godine.

Sukladno takvim rokovima, upisnice će učenici u upisane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, dok je prošle godine taj rok, kojim zapravo završavaju upisi u ljetnom roku te učenici i roditelji mogu odahnuti, bio između 15. i 19. srpnja.

Osnovna škola Horvati Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

'Umjesto da učenicima omogućimo da što prije okončaju postupak upisa i eventualno odu na ljetovanje, rokovi za upise su se protegli do sredine ljeta. Podsjećam da je prošle godine predaja upisnica započinjala 15. srpnja, što također smatram dosta kasnim terminom, a ove godine je to dva tjedna kasnije', smatra Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije Zagreb.