OPTUŽNICA ZA PRIMANJE MITA

Ako ga osude Sanader će državi morati vratiti 10 milijuna eura

23.09.2011 u 10:09

Bionic
Reading

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. Sanadera se tereti da je kao premijer početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti, sa šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će RH MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj u Ini

U optužnici se Sanadera također tereti da se obvezao da će se za navedeni iznos dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane RH.

Osim toga optužnica Sanadera tereti da je, u cilju realizacije dogovorenog, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Hrvatske, koristeći autoritet predsjednika Vlade RH iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009, čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.

Podsjetimo, Sanader je još 31. kolovoza optužen za ratno profiterstvo, odnosno za primanje 3,6 milijuna kuna mita u aferi Hypo, tako da je optužnica u aferi Ina-Mol druga po redu koja tereti Sanadera za primanje milijunskog mita.

USKOK je u novoj optužnici predložio da, na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist na način da se naloži uplata novčanog iznosa od 10 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti u korist državnog proračuna u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude.

Istodobno s podizanjem optužnice USKOK je od Hrvatskog sabora zatražio da Sanaderu skine imunitet.

Sanader: Nisam primio proviziju; o prepuštanju Ine Molu svi su sve znali

Kad su USKOK-ovi istražitelji 30. kolovoza u Remetincu ispitivali Sanadera o predmetu INA – MOL, bivši premijer je porekao bilo kakvu vezu s isplatom provizije. Ponovio je ono što je sredinom listopada 2010. rekao pred saborskim Povjerenstvom o Ini: 'U Vladi su svi sve znali prepuštanju Ine MOL-u. Sanader je potvrdio kako je tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec o svemu izvještavao i njega i predsjedništvo HDZ-a, tadašnju Vladu te davao izvješća Odboru za zakonodavstvo i ministrima Šukeru i Matulović-Dropulić. Između ostalog istaknuo je kako su o svemu pa i o Ini nekoliko puta raspravljali u predsjedništvu i s koalicijskim partnerima. 'Nema tog ministra koji je digao ruku, a da nije znao. Dopuštam da je netko manje ili više bio upućen, ali svi su znali. Čak se i Kosor priključila nekim sastancima', kazao je tada Sanader.

Saboru stigao zahtjev za skidanje imuniteta

Usporedo s podizanjem optužnice, USKOK je Saboru poslao i zahtjev za skidanjem imuniteta Ivi Sanaderu, za pokretanje kaznenog postupka. Kako nam je potvrdila glasnogovornica predsjednika Sabora Marina Buntić Juričić, zahtjev je stigao u Ured predsjednika Sabora i proslijeđen je u daljnju proceduru.  Zahtjevom se traži skidanje imuniteta zbog pokretanja kaznenog postupka, i to zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te primanja mita. Taj zahtjev sada se proslijeđuje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, no kako nam je kazao predsjednik MIP-a Damir Sesvečan sjednica se vjerojatno neće održati danas, nego tek sljedeći tjedan.  (M. Š.)

Na početku postupka u predmetu INA - MOL pod istragom je bio i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, no prije nekoliko dana Tužiteljstvo je odustalo od daljnjih istražnih radnji protiv njega. Utvrđeno je da Polančec nije zlouporabio položaj niti pomagao Ivi Sanaderu da se domogne deset milijuna eura. Ključni trenutak u istrazi navodno se dogodio kad je Uskok Polančecu vratio disk iz njegova kompjutora koji su mu oduzeli zbog istrage u 'aferi Podravka'. Na njemu su bile pohranjene precizne prezentacije koje je on kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva održao na Predsjedništvu HDZ-a i Vlade o tijeku pregovora s mađarskom naftnom kompanijom. Da je Polančec o svemu obavijestio sve članove užeg vodstva stranke i ministre, potvrdilo se i iz kompjutorskih prikaza. Stoga je njegov odvjetnik Anto Nobilo u prilog tim tvrdnjama predložio da se i sasluša i sve koji su te prezentacije vidjeli na čelu Jadrankom Kosor, sadašnjom predsjednicom HDZ-a i Vlade.

Pod lupom hrvatskih istražitelja bio je i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, protiv kojeg i dalje traje istraga, a 21. rujna 2011. glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane su preslike svih dokaza koji će se upotrijebiti u kaznenom postupku u Mađarskoj. Naime, glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić dogovorio je s mađarskim kolegom razdvajanje postupka, odnosno da se mađarskim tužiteljima ostavi progon Hernadija prema optužbi da je Sanaderu dao mito. Razdvajanjem postupka u slučaju Ina – MOL, tvrde zagovornici toga rješenja, bile bi i preskočene sve negativne političke konotacije koje taj slučaj donosi.

Prema medijskim napisima, zajedno sa Sanaderom trebala je biti podignuta optužnica i protiv Roberta Ježića, vlasnika Dioki grupe. No to se danas nije dogodilo. Sanaderovi odvjetnici su isticali kako je postupak protiv njihova klijenta o primanju 10 milijuna eura mita pokrenut samo na temelju Ježićeva iskaza preko čijih je tvrtki Sanaderu navodno isplaćena polovina iznosa mita. Stoga su ustvrdili da je Ježić tereteći bivšeg premijera, želio 'kupiti' bolju poziciju u drugim postupcima pokrenutima protiv njega. Naime, Ježić je sa Sanaderom optužen u još dvije korupcijske afere, HEP i BMW, a istražuje se i je li također sa Sanaderom prodajom DIOKI-jeva skladišta nafte na Žitnjaku pokušao oštetiti JANAF.

Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković za tportal je početkom tjedna ponovno istaknuo da 'Ježić nije svjedok pokajnik' te kazao kako se svatko ima pravo braniti onako kako misli da je najbolje, ali da su tvrdnje da si Ježić kupuje bolji položaj u drugim kaznenim postupcima glupost jer to nema veze jedno s drugim.