NOVA ŠEFICA NJEMAČKOG CDU-A

'AKK' nije kopija Angele Merkel, tvrdolinijašica je koja želi 'jaku državu'

07.12.2018 u 20:29

Bionic
Reading

S Annegret Kramp-Karrenbauer na čelo njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) dolazi političarka koja simbolizira kontinuitet u njemačkoj politici ali i blagi pomak ka konzervativnoj bazi stranke čiji dijelovi su posljednjih 18 godina bili nezadovoljni liberalnim kursom Angele Merkel

Annegret Kramp-Karrenbeuer se nakon tijesne pobjede protiv Friedricha Merza sa samo 51,7 posto glasova poslanika stranačke konvencije CDU-a u Hamburgu, kratko i bez mnogo riječi zahvalila i prihvatila izbor za novu predsjednicu stranke.

I po tomu ju mnogi u političkom stilu uspoređuju s kancelarkom i dosadašnjom predsjednicom najvećeg dijela njemačke demokršćanske Unije CDU/CSU Angelom Merkel, čija politička era će ostati upamćena po političkoj trezvenosti i sjevernonjemačkoj suzdržanosti.

Brže ne čelo stranke od očekivanog

Kramp-Karrenbauer se doživljava kao 'Merkelin kadar'. Upravo ju je kancelarka početkom godine dovela na mjesto glavne tajnice CDU-a. To je pozicija s koje je i Merkel 2000. zauzela stranački vrh. I već su tada mediji uvelike pisali o 'Merkelinoj nasljednici'. No malo tko je vjerovao da će se smjena odigrati tako brzo.

Ali nakon slabog početka rada nove demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, višemjesečnih svađa s partnerskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) oko migrantske politike te na kraju drastičnih gubitaka za demokršćane na regionalnim izborima ove jeseni, Angela Merkel zapravo nije ni imala drugog izbora nego najaviti svoje povlačenje: prvo s mjesta predsjednice CDU-a a na kraju kancelarskog mandata 2021. i s dužnosti predsjednice njemačke vlade.

Prvi dio plana, preuzimanje čelništva stranke je uspio. Sada još ostaje operacija zvana kancelarska fotelja. No do toga je ostalo još nešto manje od tri godine.

  • +26
Annegret Kramp-Karrenbauer Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Ali preuzimanje čelništva stranke osobom koja je, ako ne identična, a ono mnogo bliža stilu vladanja Angele Merkel, za sadašnju kancelarku predstavlja olakšanje. Jer primjerice s Friedrichom Merzom, s kojim Merkel gaji dugu tradiciju netrpeljivosti, vladanje ne bi bilo tako lako.

Izbor 'AKK' kako su zbog dugog i kompliciranog imena mediji već prozvali novu predsjednicu CDU-a, pozdravio je i koalicijski partner SPD čije predsjednica Andrea Nahles joj je već ponudila suradnju i zaželjela mnogo uspjeha.

Daleko od kopije Angele Merkel

No mnogi upozoravaju na to da Kramp-Karrenbauer nipošto nije kopija Merkeline politike. U mnogim segmentima, poput istospolnih brakova ili protivljenja dvostrukom državljanstvu, Kramp-Karrenbauer je mnogo bliža konzervativnom krilu stranke.

I činjenica da je AKK dugo vremena bila na čelu jedna savezne države, malene Sarske, govori u prilog nekim predviđanjima da Kramp-Karrenbauer neće slijepo na stranačkoj razini dopuštati odluke vlade koje ne bi bile u skladu sa stranačkim smjernicama. 'Ne smije se više dogoditi da vlada nešto odluči a stranka onda mora pronaći načina kako da se nosi s tom odlukom', rekla je tijekom svog predstavljanja stranačkoj bazi prije nekoliko tjedana.

Annegret Kramp-Karrenbauer Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stranački analitičar Armin Schuster je isto tako uvjeren u to da Angeli Merkel kancelarska pozicija neće biti tako ugodna kao dosad. 'Tko god poznaje obje političarke nikad neće reći da je Kramp-Karrenbauer kopija Angele Merkel', kaže Schuster za javni servis ARD. 56-godišnja političarka iz Sarske je mnogo pristupačnija od Merkel do koje je pristup imao samo uski krug suradnika.

Kramp-Karrenbauer također mnogo brže donosi odluke i daleko je od Merkelinog stila čekanja s odlukama dok se 'stvari ne slegnu'. I ona je što se stranačke politike tiče, mnogo više sklona tomu da ujedini različite frakcije unutar stranke.

I na unutarnjopolitičkom planu trostruka majka s krajnjeg zapada Njemačke dijeli stavove tvrdolinijaške struje unutar stranke. 'Ja želim jaku državu. Državu koju se neće moći plesti oko malog prsta. To je pitanje volje', kaže Kremp-Karrenbauer iza koje je i iskustvo ministrice unutarnjih poslova Sarske.