premijerka saarske

Merkel je odabrala svoju nasljednicu - evo tko je Annegret Kramp-Karrenbauer

21.02.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka i čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel imenovanjem za glavnu tajnicu stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, prema mišljenju političkih analitičara, postavila je svoju nasljednicu

Prema pisanju njemačkih medija, potez kancelarke o imenovanju aktualne premijerke pokrajine Saarland na tajničku poziciju predsjedništvo stranke je prihvatilo te bi ona na stranačkoj skupštini 26. veljače trebala zamijeniti sadašnjeg tajnika Petera Taubera.    

Prelazak Annegret Kramp-Karrenbauer u saveznu politiku, ističe Süddeutsche Zeitung, omogućen je time što je čelnica pokrajine Saarland već sedmu godinu. Merkeličina nasljednica je, inače, prva žena na čelu te jugozapadne njemačke pokrajine i četvrta žena uopće koja upravlja jednom od ukupno 16 saveznih pokrajina.

Valja podsjetiti kako je i aktualna kancelarka od 1998. do 2000. godine bila glavna tajnica stranke, a već pet godina kasnije postala je prvom njemačkom kancelarkom.

Kramp-Karrenbauer, uostalom kao i njezina šefica, slovi za pragmatičnu političarku koja bi, ukoliko preuzme njezino nasljeđe, nastavila politiku prethodnice. U stranačkim krugovima političarka iz Saarske poprilično dobro kotira, a nadimak joj je akronim imena i prezimena – AKK.

Annegret Kramp-Karrenbauer Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Annegret Kramp-Karrenbauer rođena je 9. kolovoza 1962. godine u Völklingenu u pokrajini kojoj je danas na čelu. Dolazi iz konzervativne katoličke obitelji i, prema njezinim dobrim poznavateljima, do očuvanja konzervativnih životnih vrijednosti i vrijednosti stranke drži više od same Angele Merkel, inače kćeri protestantskog pastora.

Kramp-Karrenbauer ušla je u politiku kao studentica političkih znanosti i prava na Sveučilištu u Trieru i Saarbrückenu, učlanivši se u CDU 1981. godine. Tek desetu godinu od članstva u stranci buduća čelnica pokrajine imenovana je na značajnije stranačke dužnosti kao savjetnica, nakon čega započinje njezin strelovit uspjeh u stranci.

Premijerka Saarske u više se navrata izjasnila protiv istospolnih brakova, a aktivno se borila i protiv odluke suda u Saarbrueckenu da se iz sudnica izbaci križ. Što se pak tiče politike spram izbjeglica, Kramp-Karrenbauer u potpunosti podržava stav koji je zauzela kancelarka.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

O uspjehu ultradesničarske Alternative za Njemačku, koja je ovih dana po popularnosti 'prešišala' socijaldemokrate s kojima bi CDU trebao oformiti koaliciju, Kramp-Karrenbauer smatra kako je treba tretirati kao i svaku drugu stranku, ali se kasnije ispravila i modificirala svoje stavove zbog govora mržnje kojim se nerijetko služe istaknuti članovi AfD-a.      

Velika nada CDU-a je, inače, udana za rudarskog inženjera Helmuta Karrenbauera, s kojim ima troje djece. Privatni život buduće glavne tajnice najsnažnije njemačke stranke je tajna.