LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

'Ajmo se ne lagati, znamo manje-više svi već šest mjeseci tko će biti osumnjičeni'

19.10.2017 u 21:25

Bionic
Reading

Odvjetnik Ivana Crnjca, jednog od 15 osumnjičenih u aferi Agrokor i bivšeg financijskog direktora koncerna, Ljubo Pavasović Visković kaže da ministar financija Zdravko Marić nije bitan u priči oko Agrokora. Kaže da će proces trajati barem sedam, osam godina te da su osumnjičenici znali da će im policija pokucati na vrata još prije šest mjeseci

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, koja je također među 15 osumnjičenih, kazao je kako će za krunskog svjedoka pozvati Zdravka Marića jer ako on nije ništa znao o muljanju s izvješćima u Agrokoru, kako bi to onda mogla Canjuga.

Pavasović Visković ne misli tako. 'Ne vidim Marića kao važnog svjedoka - bio je u sektoru kojim je upravljao Crnjac, ali naša je obrana da ono što se događalo i što je inkriminirano u ovom trenutku nije bila ingerencija Crnjca, pa što bi onda Marić imao s tim? On ima legitimno pravo na svoju strategiju, ali - da nije ministar, tog se čovjeka ne bi nitko sjetio u ovoj priči. Ako je on bitan, ima ih još 150 bitnih', kazao je u emisiji 'Pressing' N1 televizije.

Dodao je da su i osumnjičenici i odvjetnici već šest mjeseci znali da će im policija pokucati na vrata te kako je u tom kontekstu logična odluka suca istrage da sve pusti na slobodu, a da pritvor traži tek za Ivicu Todorića.

To povezuje s činjenicom da je nedavno promijenjen Kazneni zakon u dijelu koji se odnosi na jamčevine. Dodaje da bi ranije sudac istrage zadržavao osumnjičenike u istražnom zatvoru taman toliko vremena koliko im je potrebno da sakupe za jamčevinu.

Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, smatra, nema razloga pritvarati osumnjičene.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

'Ajmo se ne lagati, znamo manje-više svi već nekih šest mjeseci tko će biti osumnjičeni, bio je nepoznat samo njihov redoslijed - svi su znali, i mi branitelji i osumnjičenici. Potpuno je deplasirano to da bi sada, nakon toliko vremena, nekome palo na pamet utjecati na svjedoke', kazao je Pavasović Visković.

Je li riječ o debaklu tužiteljstva, kako to neki ocjenjuju? 'Trijumf, debakl, poraz... to su sve riječi kojima se pravosuđe i mediji olako razmeću. Ne vidim debakl, imate jednu stranu u postupku i drugu stranu u postupku, a sud je odlučio da zahtjev jedne sada nije osnovan i nije se dogodilo ništa osim toga. Ići će nekakva istraga, neko suđenje, a tek za nekoliko godina mi ćemo moći eventualno govoriti o pobjedi ili porazu. Ovo je velika priča i cifre su takve da ih ni puno obrazovanih ljudi neće znati izgovoriti. Vidjet ćemo koliko će društvo i država uopće moći provariti ovu priču. To su stotine stranica, toliko će ih biti kad dođemo do suda, a imat ćemo dva revizorska izvješća, Baker Tillyja i PwC-a, naime Baker Tilly je onda kada ih je radio bio ozbiljna revizorska kuća - imat ćete činjenicu da će se obje strane nadmetati njima, a tu je i financijsko vještačenje i to je ono što me najviše brine. To će biti velik problem - tko će vještačiti ono što je napravio PwC i ima li u našem sustavu netko tko to može vještačiti? Ne vidim ga. Mi smo dosad bili kapacitirani za određene slučajeve u kojima su cifre ipak bile manje, premda nisu bile male, ali ovdje se radi o stotinama milijardi', kazao je.

  • +11
Uhićenje Ivana Crnjca Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zbog toga će, kaže, na svakog osumnjičenog trebati barem dva do tri odvjetnika.

Smatra da će tjeralica, odnosno europski uhidbeni nalog, za Ivicom Todorićem biti aktivirana u roku od dva, tri dana.

Na pitanje jesu li sudovi dovoljno kapacitirani za proces poput Agrokora, Pavasović Visković kaže da misli da jesu.

'Mislim da sudovi imaju kapaciteta odraditi ovaj postupak. Imali smo Spice, koji je po kompleksnosti imao slične elemente, i tom je sucu bilo jako teško, ali dobro je izgurao priču. Taj je slučaj trajao oko šest godina, nepravomoćna je presuda, a meni je teško vjerovati da će ovaj biti gotov za manje od sedam, osam godina', poručio je odvjetnik Ivana Crnjca.