IRAN

Ahmadinedžad otvorio prvu tvornicu nuklearnoga goriva

09.04.2009 u 18:58

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak je svečano pustio u rad prvi pogon za proizvodnju nuklearnoga goriva u blizini grada Isfahana u središnjem dijelu zemlje, javljaju agencije

Pogon je navodno proizvod rada isključivo iranskih stručnjaka, a zadaća mu je da Arak, 40-megavatni istraživački reaktor na tešku vodu, opskrbi gorivom. Po pisanju Associated Pressa, Ahmadinedžad je predvodio svečanost otvorenja u Isfahanu. Novi će pogon proizvoditi tablete uranova oksida, goriva za reaktor u Araku završetak kojega se očekuje ove ili iduće godine.

Iran tvrdi da ne kani proizvesti nuklearno oružje, a Zapad od toga strahuje. SAD i saveznici već dugo strahuju da bi Iran mogao potrošeno gorivo preraditi u plutonij za bojne glave. Reuters javlja da je Ahmadinedžad na otvorenju izjavio kako je Iran već ispitao dva nova tipa centrifuga za obogaćivanje urana, većega kapaciteta nego ovi koji su trenutačno u upotrebi.

U govoru o iranskom nuklearnom napretku Ahmadinedžad je rekao, a televizija prenijela, da su nove centrifuge 'kapaciteta nekoliko puta većeg od postojećih' već testirane. Ahmadinedžad je kazao kako je njegova zemlja otvorena za razgovore oko njezina nuklearnog programa koje nude Sjedinjene Države i druge zemlje ukoliko pregovori budu utemeljeni na 'poštivanju' prava Irana. On je kazao kako su raniji pregovori propali zbog zahtjeva Zapada da Iran zaustavi svoj nuklearni program.

Ujedinjeni narodi su zatražili da Iran prekine obogaćivanje urana strahujući da bi to moglo biti upotrijebljeno za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran niječe namjeru da izgradi nuklearno oružje i odbija prekinuti obogaćivanje. Jedan visoki iranski dužnosnik rekao je u četvrtak da ta zemlja sada ima sedam tisuća centrifuga za obogaćivanje urana. Ta će izjava vjerojatno pojačati zabrinutost zapadnih zemalja koje zbog straha od iranskoga nuklearnog programa zahtijevaju da Teheran prestane obogaćivati uran jer taj postupak može imati i civilnu i vojnu namjenu. Pojedinosti o iranskom nuklearnom programu prvi su put objavljene u kolovozu 2002. kad je oporbeno Nacionalno vijeće iranskog otpora u egzilu objavilo da u Natanzu postoji pogon za obogaćivanje urana, a u Araku reaktor na tešku vodu.

Od studenoga 2007. šest svjetskih sila: Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina zajedno traže sankcije protiv Irana. U ožujku 2008. Vijeće sigurnosti UN-a donosi rezoluciju o sankcijama zbog iranskoga nuklearnog programa. Od rujna 2008. Britanija najavljuje zahtjev za strože sankcije jer Iran ne dopušta stručnjacima UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) da provjere stanje na terenu i uvjere se da ta zemlja ne proizvodi nuklearnu bombu.

Samo dan prije nego je Ahmadinedžad pustio novi pogon u rad, novi je američki predsjednik Barack Obama u srijedu ponudio Iranu da bude punopravni sudionik nuklearnih pregovora, ali Teheran zasad ne pristaje. France Presse objavio je da je jedan od Ahmadinedžadovih suradnika rekao kako je taj prijedlog 'konstruktivan'.