KRŠENJE IZBORNIH PRAVILA

Ahmadinedžad će biti kažnjen bičevanjem?

13.05.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Ahmadinedžad je intenzivno promovirao jednog kandidata kao svog političkog nasljednika, što je u suprotnosti s iranskim izbornim pravilima, prenosi Al Jazeera Balkans

Iranskom predsjedniku prijeti kazna od 74 udarca bičem ili šest mjeseci zatvora zbog toga što je prekršio izborna pravila kada je pravio društvo šefu svog ureda, a koji se išao registrirati kao kandidat na predstojećim izborima u Iranu, prenosi Al Jazeera Balkans

Iransko Vijeće čuvara, koje nadgleda poštivanje Ustava, u nedjelju je objavilo da će tražiti da Mahmud Ahmadinedžad bude osuđen zbog ovoga prekršaja.

Ovaj spor proizlazi iz dugotrajne borbe za vlast između Ahmadinedžada i klerika koji se nalaze na vlasti u Iranu.

Lider 'devijantne struje'

Glasnogovornik Vijeća čuvara Abbas Ali Kadkhodaei je izjavio da će optužbe protiv Ahmadinedžada biti dostavljene pravosuđu kako bi mogla biti podignuta optužnica.

Ahmadinedžad je intenzivno promovirao Rahima Mashaea kao svog političkog nasljednika, ali postoje ozbiljne prepreke za njegova štićenika, navodi AP.

U okviru Ahmadinedžadova spora s klericima na vlasti, ekstremisti kritiziraju Mashaea kao lidera 'devijantne struje' koja pokušava uzdrmati islamsku vlast.

Mashea je već dugo Ahmadinedžadov čovjek od povjerenja i predsjednikov sin je oženjen njegovom kćerkom.