MIROVNA INICIJATIVA

Afrički predsjednici žele uvjeriti Rusiju i Ukrajinu da počnu mirovne pregovore

22.05.2023 u 21:46

Bionic
Reading

Šestorica afričkih predsjednika predlažu da Kijev prihvati mirovne pregovore s Moskvom čak i dok su ruski vojnici na ukrajinskom teritoriju, objavio je u ponedjeljak ured predsjednika Južnoafričke Republike, čiji se dužnosnici pripremaju posjetiti obje zemlje kako bi promovirali tu inicijativu

Ukrajina uporno ističe da se prije početka pregovora ruski vojnici moraju povući s njezina teritorija, a Moskva kao preduvjet za pregovore želi da Kijev prizna ruski suverenitet nad poluotokom Krimom, koji je anektirala 2014. Ruske snage pokrenule su invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

"Prvo, prestanak sukoba. Drugo, okvir za dugotrajni mir", rekao je glasnogovornik južnoafričkog predsjednika Vincent Magwenya.

Predsjednik Cyril Ramaphosa je mirovnu inicijativu najavio 16. svibnja. Predvodi je senegalski predsjednik Macky Sall, prošlogodišnji predsjedatelj Afričke unije čija zemlja nije bila prisutna na glasanju u Ujedinjenim narodima o rezoluciji kojom se osudilo Rusiju.

Ostali članovi inicijative su predsjednici Abdel Fattah el-Sisi iz Egipta i Hakainde Hichilema iz Zambije koji su glasali za rezoluciju te Denis Sassou Nguesso iz Konga i Yoweri Museveni iz Ugande koji su bili suzdržani.

Očekuje se da će mirovna misija početkom lipnja otputovati u Moskvu i Kijev.

"Moj predsjednik je bio veoma jasan ... (Neće biti) pregovora između Ukrajine i Rusije osim ako Rusi ne napuste naš teritorij u njegovim međunarodno priznatin granicama", rekla je u SMS-poruci Ljubov Abravitova, ukrajinska veleposlanica u Južnoafričkoj Republici.

No, dodala je: "Primit ćemo sve izaslanike i razgovarati s njima".

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Najranjivije osobe u Africi su mnogo propatile zbog poremećaja u cijeni hrane i energenata izazvanih ratom u Ukrajini.