ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Afrički komarci mijenjaju strategije napada na ljude

20.09.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon što su dva sela u Africi počela koristiti mreže kao zaštitu od komaraca koji prenose malariju, komarci su počeli mijenjati svoje navike kako bi zaobišli prepreke, pokazalo je francusko istraživanje

Mreže premazane insekticidima smatraju se glavnim oružjem protiv malarije koju prenose komarci i koja godišnje odnese živote 650 tisuća ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Prema radu objavljenom u časopisu Journal of Infectious Diseases francuski znanstvenici proučavali su ponašanje komaraca prije i poslije postavljanja mreža u dva sela u Beninu. Utvrdili su da su komarci unutar tri godine od postavljanja mreža promijenili satnicu napada na ljude pa su umjesto u dva ili tri ujutro počeli napadati oko pet ujutro. A u jednom od sela zabilježen je i razmjerno veći broj uboda izvan kuća u odnosu na ubode unutar kuća. Dok je prije postavljanja mreža ukupni udio uboda izvan kuće bio 45 posto nakon tri godine porastao je na 61 posto.

'To je zabrinjavajuće jer se stanovnici obično bude prije zore kako bi radili na poljima i tada nisu zaštićeni', kazao je voditelj istraživanja Vincent Corbel s francuskog instituta za razvoj u Montpelleieru.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je za donošenje čvršćih zaključaka potrebno provesti istraživanje i drugim metodama analize napada komaraca i na bitno većem području od dva sela.