KOMENTAR ZORANA MALENICE

Adio, Ivo!

  • Autor: Zoran Malenica
  • Zadnja izmjena 03.07.2009 12:58
  • Objavljeno 03.07.2009 u 11:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umjesto komentara iznenadne odluke predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera da podnese ostavku i da se povuče iz političkog života, u današnjoj kolumni objavljujem do sada neobjavljeno Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu koje sam napisao 31. siječnja 2009. Iako treba imati u vidu vrijeme kada je pismo napisano, mislim da sam dobro predvidio ono što se danas događa

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE IVI SANADERU

Moglo bi se reći da nakon relativne pobjede na parlamentarnim izborima i formiranja nove vlade možete biti sretni i zadovoljni. Međutim, ta sreća i zadovoljstvo vrlo su kratko trajali. U posljednja tri mjeseca za vrijeme kojih je Vaša prva Vlada zbog održavanja izbora funkcionirala tek kao tehnička Vlada, došlo je do naglog poskupljenja niza glavnih prehrambenih proizvoda (kruh, ulje, mlijeko, povrće i voće), kao i naftnih derivata te komunalnih usluga u gradu Zagrebu i još nekim gradovima u zemlji.

Zbog toga Vaša druga koalicijska Vlada nije dobila uobičajenih stotinu dana kada bi trebala biti pošteđena ozbiljnijih kritika i prije svega posvećena ostvarivanju programskih ciljeva sadržanih u Koalicijskom sporazumu između HDZ-a i žuto-zelene koalicije (HSS, HSLS i PGS) kao i u sporazumima sa zastupnicima nacionalnih manjina i jednim zastupnikom HSU-a. Prije svega pod pritiskom sindikalnih središnjica, ali zapravo i čitave javnosti, bili ste prisiljeni poduzeti nešto kako bi se zaustavio rast cijena ili čak smanjile cijene nekih proizvoda koje su bile povećane u zadnjih nekoliko mjeseci.

APSOLUTNO NEPOZNAVANJE EKONOMIJE

 Admir Buljubašić / CROPIX

Admir Buljubašić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubašić

Dubrovačka satirična udruga Nazbilj transparentima je poručila što misli o Sanaderovoj ostavci

Angažirali ste Gospodarsko-socijalno vijeće i formirali neka posebna povjerenstva koja bi trebala analizirati opravdanost povećanja cijena određenim proizvodima. Pri tome ste dali neke izjave koje pokazuju kako se vrlo slabo razumijete u ekonomska pitanja i probleme. Vi ste javno apelirali na poslodavce da se odreknu dijela profita za račun smanjivanja cijena artikala koje proizvode njihove tvrtke.

Time ste izazvali podsmijeh ne samo upućenih ekonomista, nego i cjelokupne javnosti, jer je i ekonomskim laicima jasno da u uvjetima kakve-takve tržišne privrede nema mnogo koristi od apeliranja na poduzetnike da budu filantropi i humanisti. Zadatak Vaše prethodne Vlade bio je temeljito analizirati stopu profita koju ostvaruju poduzeća i drugi gospodarski subjekti u različitim granama našeg gospodarstva te poduzeti određene zakonske i druge mjere koje bi omogućile progresivno oporezivanje onih gospodarskih subjekata koji ostvaruju visoke stope profita. U takvoj analizi moglo se utvrditi nalaze li se neki od tih subjekata u monopolističkoj poziciji.

Vi i Vaša Vlada takvo nešto niste učinili vjerojatno i zato što ste posljednjih godina, a posebno za vrijeme predizborne kampanje, nekritički naglašavali svoju podršku poduzetništvu i poduzetnicima pa se vaša pozicija mogla interpretirati kao neoliberalistička, posebno i zato što ste neodgodivo odbijali primjerice neke prijedloge o oporezivanju prihoda na kapitalnu dobit ili uvođenje progresivnog poreza za one poslovne subjekte koji ostvaruju veliku dobit. Pri tome ste se služili i demagoškim frazama tvrdeći da bi takve mjere pogodile umirovljenike i druge ljude sa srednjim i niskim prihodima.

SIGURAN PUT U GOSPODARSKI SLOM

Isto tako, u objašnjenju uzroka porasta cijena odnosno inflacije često navodite tzv. objektivne okolnosti koje do toga dovode (porast cijena nafte na svjetskom tržištu, porast cijena prehrambenih proizvoda na svjetskom tržištu zbog naglog rasta potražnje za takvim proizvodima što je vezano za ubrzani ekonomski razvoj NR Kine i Indije, dviju najmnogoljudnijih zemalja svijeta). Međutim, postavlja se pitanje što je Vaša prethodna Vlada poduzela da bi negativne posljedice tih okolnosti bile što manje vidljive u hrvatskom društvu. Slobodno se može reći da nije poduzela gotovo ništa.

Umjesto toga, Vaša prva Vlada je zbog predizbornih potreba poduzimala niz mjera koje su prikrivale pravo stanje stvari kod nas, ali su Vam donijeli značajan broj biračkih glasova, pa na kraju i mogućnost formiranja i druge Vlade nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. Bojim se da će se ta Vaša pobjeda (i pobjeda Vaše stranke) na kraju pokazati kao Pirova pobjeda, nadam se i bez fatalnih posljedica za hrvatsko društvo u cjelini.

U nastavku ovog pisma objasnit ću ukratko ovu svoju tezu.

Većina političkih poteza i odluka koje ste donosili Vi i Vaša Vlada u posljednje dvije godine bile su inspirirane predizbornim razlozima. U takav tip odluka spada odluka o prodaji dionica Ine i T-HT-a građanima na burzi. Iako razvijanje svijesti o mogućnosti ulaganja novca u burzovno poslovanje načelno govoreći nije nešto loše, vrijeme i način na koji je to učinjeno u najmanju ruku dvojbeno je, i to zbog dvaju razloga:

1.određivanjem relativno niske početne cijene Ininih i T-HT-ovih dionica na Zagrebačkoj burzi pogodovalo je onim građanima koji su se odlučili na kupnju tih dionica, jer je bilo izvjesno da će tim ulaganjem ostvariti određenu dobit;

2.upućivanje građana na burzovno poslovanje u situaciji kada su građani već orijentirani na klađenje i igre na sreću značilo je stvaranje iluzije o tome kako se može lakše zaraditi na takav način, a ne mukotrpnim radom u sferi tzv. realne ekonomije. To je pogotovo bilo štetno i zato što su financijski stručnjaci već upozoravali na to da je naša burza 'pregrijana', tj. da je cijena dionica nerealno visoka. Da je tome tako, pokazalo se već poslije Nove godine.

U takav tip odluka spada i dogovor sa strankom umirovljenika o povratu duga umirovljenicima. Nije sporno to da je umirovljenicima trebalo vratiti dug, sporan je način na koji je to učinjeno. Naime, sredstva za povrat duga priskrbljena su prodajom dionica Plive, Ine i T-HT-a, dakle tvrtkama koje su bile profitabilne i u čijem su stvaranju sudjelovali upravo ti umirovljenici.

S druge strane, ubacivanjem desetak milijardi kuna koje su dobili umirovljenici u potrošnju utjecalo je na porast BDP-a, tako da se Vlada upravo prije izbora hvalila visokom stopom gospodarskog rasta (u drugom kvartalu 2007. stopa je iznosila oko sedam posto). Vjerojatno je i članovima Vlade bilo jasno da je to 'napumpavanje' gospodarskog rasta privremeno, ali je vrlo vješto iskorišteno za podizanje političkog rejtinga HDZ-a u žeži parlamentarnih izbora.

MINISTRI BEZ ODGOVORNOSTI

 Admir Buljubašić / CROPIX

Admir Buljubašić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Božidar Kalmeta nasmiješen je stigao na posljednju Sanaderovu sjednicu Vlade

Ovim odlukama može se pridodati i Vaše ponašanje kao predsjednika Vlade u posljednjoj godini mandata Vaše prve Vlade. Javnosti je poznato da se u toj godini dogodilo niz afera i događaja koji su pretpostavljali političku odgovornost nadležnih ministara. Dovoljno je podsjetiti na kornatsku tragediju vatrogasaca, hapšenje osobnog vozača ministra Božidara Kalmete zbog sumnji u njegovu upletenost u reketarenje i korupciju, zatim ozbiljne sumnje u odgovornost ministra gospodarstva Branka Vukelića u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora Brodosplita zbog korupcije u Brodosplitu, itd. Vi kao predsjednik Vlade niste smatrali potrebnim zatražiti odgovornost nekog od svojih ministara. To zasigurno niste učinili zato da ne biste oslabili politički ugled svoje Vlade neposredno pred parlamentarne izbore.

Zanimljivo je da ste u prve dvije godine mandata bili uveli praksu sankcioniranja ministara i drugih državnih dužnosnika (tako je tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul početkom 2005. bio prisiljen na odstupanje, također je nekoliko dužnosnika nižeg ranga bilo smijenjeno nakon što je utvrđeno da su se ogriješili o zakone). U jednom novinskom članku, koji je objavljen u proljeće 2005, ja sam tu vašu praksu nazvao 'posipanje pepelom kao stil vladanja', ali danas mislim da je ta politika bila daleko bolja nego ona koju ste prakticirali u druge dvije godine mandata svoje Vlade, a ta se svodila na to da su ministri mogli raditi bilo što, a da ne budu politički sankcionirani. Ako tu Vašu praksu i možemo razumjeti kao ustupak predizbornom vremenu, ono što ste napravili prilikom formiranja nove Vlade ne može se drukčije odrediti nego kao Vaša izrazita politička bahatost za koju ćete, nadam se, prije ili kasnije, politički odgovarati. Naime, Vi ste ministre koji su u bilo kojoj minimalno demokratskoj zemlji trebali politički odgovarati (Kalmeta Vukelić Rončević...) ponovno uključili u svoju novu Vladu.

FORSIRANJE POGUBNE KADROVSKE POLITIKE

Ne samo to. Vaša odluka da u drugom mandatu ostavite gotovo isti sastav Vlade s argumentom da je ona jako dobro radila morala je dobrano ražalostiti ne samo bolje poznavatelje naše društvene i političke realnosti i stvarnih rezultata Vaše prve Vlade, nego i prosječno informirane građane. Zabrinjavajuće je ako vi doista mislite da je Vaša prva Vlada dobro radila i da gotovo svi njezini ministri zaslužuju još jedan mandat. Čovjek se pita jeste li uopće imali savjetnike koji bi Vas mogli i trebali informirati o realnom stanju stvari oslanjajući se na znanstvene uvide do kojih su došli nepristrani analitičari.

Na žalost ili na sreću, po mome mišljenju ipak na sreću, Vašoj glumi došao je kraj. Nije trebalo proći ni dva mjeseca od parlamentarnih izbora da bismo se suočili s grubom realnošću u kojoj se nalazi hrvatsko društvo i država. To je istovremeno i najubojitija kritika rada ili, bolje reći, nerada Vaše prve Vlade. Navest ću samo neke činjenice koje oslikavaju pravo stanje stvari: proces pregovora s Europskom unijom gotovo je blokiran, stopa inflacije ubrzava se s ozbiljnom prijetnjom da počne 'galopirati', realna predviđanja stope gospodarskog rasta za ovu godinu kreću se oko tri do četiri posto, sve bitne reforme u zemlji (pravosuđe, državna uprava, restrukturiranje i privatizacija brodogradnje, borba protiv korupcije...) zastale su ili nisu ni započele, međunarodne političke prilike u širem i užem okruženju ne idu nam u prilog (recesija u SAD-u, nestabilnost na Kosovu i u Srbiji) itd.

LOŠE I NA MEĐUNARODNOM PLANU

 Admir Buljubašić / CROPIX

Admir Buljubašić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Šeks je zavladao HDZ-om, ustvrdio je jedan od Sanaderovih suradnika nakon premijerove ostavke

Trenutačno stanje odnosa s Europskom unijom i Republikom Slovenijom pokazuje da ste zakazali i u području međunarodne politike što je bila Vaša prevalentna preokupacija i u kojemu ste postigli određene rezultate. I političkom laiku bilo je jasno da ćemo vrlo teško ući u Europsku uniju ako ne riješimo naše probleme sa susjednom Slovenijom, i to prije svega granične probleme. I to neće vrijediti samo dok Slovenija bude predsjedala tom asocijacijom, nego i kasnije. Bez određenih ustupaka s naše strane, teško će doći do rješavanja problema.

Da bi se došlo do jedne trezvene politike u vezi određenja granice na moru sa Slovenijom, treba postaviti jednostavno pitanje: kako bi se ponašala Hrvatska da je na mjestu Slovenije? Odgovor je također jednostavan: 'Na isti način kao i Slovenija, tj. željela bi osigurati izlazak na otvoreno more.' Ako je to tako, onda Hrvatska treba pristati na neku varijantu razgraničenja na moru koju je sadržavao parafirani Sporazum Račan – Drnovšek iz 2001. uz obavezu Slovenije da osigura povrat ušteđevine bivših štediša Ljubljanske banke, da ubrza izgradnju autocesta prema Hrvatskoj i da se regulira status nuklearne elektrane Krško na obostrano zadovoljstvo.

Sve u svemu, problemi pred kojima se nalazi hrvatsko društvo i država daleko nadilaze kompetencije i sposobnost Vaše Vlade, ali i Vas osobno. Mislim da će se to pokazati vrlo brzo. Što nam, dakle, preostaje?

Jedna mogućnost su prijevremeni izbori. Međutim, budući da ste Vi vrlo vješt medijski manipulator i budući da veliki broj građana koji glasuje za Vas i Vašu stranku to čini više srcem nego razumom, vrlo je vjerojatno da biste, zahvaljujući i nejedinstvenoj opoziciji, ponovno bili relativni pobjednik izbora.

Druga mogućnost je formiranje svojevrsne 'vlade nacionalnog spasa' koja ne bi bila tzv. stranački shvaćena velika koalicija, nego više vlada stručnjaka koja bi se u svom djelovanju trebala oslanjati na znanstvene i stručne uvide naše cjelokupne znanstvene pameti.

U tome vidim 'svjetlo na kraju tunela' i tračak nade da se izvučemo iz doista teške gospodarske, političke i moralne krize. O drugim lošim scenarijima ne želim ni razmišljati.

U nadi da ćete ovo otvoreno pismo s pomnjom pročitati i ozbiljno razmisliti o njegovu sadržaju, srdačno Vas pozdravljam i želim osobno svako dobro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi