OBITELJSKO STABLO

Abramsova družina

23.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Obožavamo njegove serije i filmove, saživljavamo se s likovima koje je kreirao i s nestrpljenjem iščekujemo nove radove ovog holivudskog genijalca. No J. J. Abrams nije 'one man band' – predstavljamo vam neke od najpoznatijih članova Abramsovih kreativnih timova

J. J. Abrams jedan je od najgenijalnijih holivudskih kreativnih umova nove generacije. Za njega je nepoznato, put prožet enigmom ključan element dramskog momenta, a ne samo destinacija i njeno otkrivanje. Njegova ljubav prema zagonetnom i tajnovitom u potpisu je svega čega se prihvati. Bacajući pogled na njegov životopis, Izgubljeni su prvo što upada u oko, najočitiji primjer te filozofije. Nakon stvaranja jednog od najboljih pilota, ali i serija proteklog desetljeća, prešao je na druge projekte. Sljedeći je očiti primjer Cloverfield, film u kojem čak ni na samom kraju ne uspijevamo dobiti jasnu sliku čudovišta koje je napalo New York. Slično je i s drugim, iako tematski vrlo različitim serijama koje je kreirao - Aliasom i Fringeom. Osim po zagonetnosti, poznat je i po tome što voli stvarati s užim krugom poznatih suradnika, od kojih je s nekima radio i na više projekata.

 

Scenaristi

 

Alex Kurtzman i Roberto Orci (Alias, Nemoguća misija 3, Fringe, Zvjezdane staze)

Kada bi ova scenaristička sijamska braća bila Muppeti, zvali bi se Statler i Waldorf. Svoju karijeru započeli su devedesetih godina u dvjema fantasy serijama, Kseni i Herkulu, no i kasnije će se zadržati unutar akcijsko-fantastičnog žanra. Abrams ih je u svoje jato doveo pri samom početku Aliasa, da bi kasnije pisali scenarije za njegova dva blockbustera, Nemoguću misiju 3 (2006), koja je ujedno bila i Abramsov redateljski prvijenac, te filmski remake Zvjezdanih staza (2009). S njime su 2008. kreirali i seriju Fringe, koja će na jesen ući u treću sezonu.

 

Producenti

 

Damon Lindelof (Izgubljeni, Zvjezdane staze) i Bryan Burk (Alias, Izgubljeni, Što s Brianom, Six Degrees, Fringe, Cloverfield, Zvjezdane staze)

Bryan Burk vjerna je Abramsova sjenka i izvršni potpredsjednik u njegovoj producentskoj kući Bad Robot. Gotovo da nema projekta na kojem je Burk u svojoj karijeri radio, a da i Abrams nije imao svoje prste u tome. Lindelof je, s druge strane, imao puno kraću suradnju s Abramsom, no ona je polučila televizijski kult zvan Izgubljeni. Zajedno su u potpunosti preradili izvorni scenarij pilot epizode Jeffreyja Liebera, s kojim je kasnije nastao manji spor oko autorstva. Abrams je potom prešao na svoje druge projekte, a Lindelof je u paru s Carltonom Cuseom izgradio ostatak mitologije Izgubljenih.

 

Glazba

 

Michael Giacchino (Alias, Izgubljeni, Što s Brianom, Six Degrees, Fringe, Nemoguća misija 3, Cloverfield, Zvjezdane staze)

U posljednje vrijeme Giacchino je jedan od najaktivnijih te najpriznatijih filmskih i televizijskih skladatelja - njegov je rad, između ostalog, digao i dramatiku Izgubljenih na sasvim novu razinu. S Abramsom je počeo surađivati na Aliasu još pred kojih desetak godina, a ta se suradnja protegla kroz gotovo sve njegove novije projekte. Giacchino je već sada, sa 42 godine, osvojio tri najveće nagrade u svom području – Emmyja za glazbu u pilotu Izgubljenih (2005), dva Grammyja za rad na animiranim filmovima Juhu-hu (2008) i Nebesa (2010) te naposljetku najveće priznanje, nakon što se dvije godine ranije zaustavio na nominaciji, Oscara za Nebesa.

 

Redatelji

 

Jack Bender (Felicity, Alias, Izgubljeni) i Matt Reeves (Felicity, Cloverfield)

Bender je s Abramsom surađivao još od samih početaka njegove karijere, na serijama Felicity i Alias. Posljednjih šest godina izvršni je producent i jedan od glavnih redatelja Izgubljenih, gdje je režirao gotovo trećinu epizoda. Matt Reeves i J. J. Abrams prijatelji su iz djetinjstva, a zajedno su radili na nekoliko kratkih filmova prije nego što su 1998.godine kreirali Felicity, prvi Abramsov televizijski projekt. Deset godina kasnije Abrams je za Cloverfield, film koji potpisuje kao producent, inzistirao da ga režira upravo Reeves.

 

Glumci

 

Greg Grunberg (Felicity, Alias, Izgubljeni, Što s Brianom, Nemoguća misija 3, Zvjezdane staze), Amanda Foreman (Felicity, Alias, Što s Brianom, Nemoguća misija 3, Zvjezdane staze) i Jonathan Dixon (Alias, Izgubljeni, Nemoguća misija 3, Zvjezdane staze)

Greg Grunberg najbolji je Abramsov prijatelj još iz djetinjstva. Stalne je uloge imao u Abramsovim serijama Felicity (1998– 2002) i Alias (2001–2006), nakon čega je dobio je angažman u Herojima, a usput imao cameo uloge u gotovo svim drugim Abramsovim projektima.

Osim Grunberga, u Abramsovim su se projektima često pojavljivali Amanda Foreman i Jonathan Dixon - čak u četiri odnosno pet navrata.