NOVI DOKUMENTI

Abraham Lincoln pomilovao je Bidenova prapradjeda

20.02.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Abraham Lincoln pomilovao je prapradjeda Joea Bidena nakon tučnjave iz doba Građanskog rata, pokazuju dokumenti koji povezuju dvojicu američkih predsjednika kroz stoljeća

Zapisnici s vojnih sudova u Nacionalnom arhivu SAD-a, o kojima je u ponedjeljak izvijestio Washington Post, opisuju detalje sa suđenja Mosesu J. Robinetteu nakon tučnjave s kolegom, civilnim zaposlenikom vojske Unije, Johnom J. Alexanderom 21. ožujka 1864. godine.

Robinette je optužen za pokušaj ubojstva nakon tučnjave u zimskom kampu sjevernjačke vojske u Virginiji. Dvojica muškaraca potukla su se nekog razloga, a Robinette je izvukao svoj džepni nož i Alexanderu nanio nekoliko posjekotina prije nego što su ih drugi razdvojili, navodi se u dokumentima.

Robinette, kojemu su tada bile 42 godine i vojska ga je zaposlila kao veterinara, branio se da je morao posgenuti za nožem jer bi ga Alexander, koji je od njega bio mnogo krupniji, 'u suprotnom možda mogao ozbiljno ozlijediti'. Vojni sud to nije prihvatio i osudio ga je na dvije godine teškog rada.

Tri vojna časnika zatražila su od predsjednika Lincolna da poništi presudu, tvrdeći da je kazna neopravdano stroga i da se Robinette branio od nekoga 'mnogo nadmoćnijeg po snazi i veličini'. Lincoln je pristao i potpisao pomilovanje 1. rujna iste godine. Priča je 'čekala 160 godina da bude ispričana', navodi se u članku Washington Posta koji je napisao povjesničar David J. Gerleman.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

'Snop s 22 dobro očuvane stranice transkripta sa suđenja, stisnut među stotinama ostalih rutinskih vojnih sudskih slučajeva u Nacionalnom arhivu, otkriva skrivenu vezu između dvojice muškaraca i dvojice predsjednika međusobno udaljenih stoljećima', napisao je Gerleman.

'Tih nekoliko stranica ne samo da popunjava nepoznat dio povijesti obitelji Biden, već služi i kao podsjetnik na to koliko priča o Građanskom ratu tek treba ispripovijedati.'