POSJET PEARL HARBORU

Abe se ne planira ispričati za napad na SAD iz 1941.

27.12.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je obišao nekoliko spomenika na Havajima, dan prije no što će u sklopu posjeta kojemu je cilj pokazati snagu saveza između njegove države i SAD-a posjetiti mjesto gdje je 1941. bombardiran Pearl Harbor.

Abe nije davao izjave, tek je u tišini stao ispred vijenca cvijeća na Nacionalnom memorijalnom groblju, spomeniku poginulim američkim vojnicima na Pacifiku. Japanski premijer Abe se zatim u društvu dva člana svog kabineta poklonio i pred spomenicima na groblju Makiki u Honoluluu, posvećenom Japancima koji su se doselili na Havaje početkom devetnaestog stoljeća.

Ključni događaj njegovog posjeta dogodit će se u utorak kad će s američkim predsjednikom Barackom Obamom posjetiti Pearl Harbor, mjesto japanskog napada prije 75 godina koji je uveo SAD u Drugi svjetski rat. Obama, koji je rođen na Havajima, tamo provodi svoje zimske praznike.

Abe je na Havajima vijenac položio i na spomeniku američkoj vojsci u Punchbowl Crateru u Honoluluu. Nakon minute šutnje upisao se u knjigu gostiju i potom zaustavio na grobu bivšeg američkog senatora Daniela Inouyea koji se borio u Drugom svjetskom ratu u Europi, čiji su roditelji bili Japanci. Inouye je preminuo 2012. godine.

Abe se ne planira ispričati za napad iz 1941., ali će utješiti duše onih koji su poginuli u ratu, rekli su ovog mjeseca njegovi pomoćnici. Japan se time nada pokazati snažan savez sa SAD-om u vrijeme zabrinutosti oko sve većeg vojnog potencijala Kine. Japan je u ponedjeljak svjedočio ulasku kineskih ratnih brodova u gornju polovicu Južnog kineskog mora.

'Radujem se slanju snažne poruke o važnosti pomirbe, kao i našoj iskrenoj molitvi za duše poginulih u ratu', rekao je Abe u Havajskom kongresnom centru u Honoluluu. Japanski premijer je odnose između svoje države i SAD-a nazvao 'savezom nade' i istaknuo kako se pustoš rata ne smije ponoviti.

Japanski čelnici se nadaju poslati poruku ujedinjenosti i novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je tijekom svoje predsjedničke kampanje izazvao njihovu zabrinutost protiveći se trgovinskom Transpacifičkom partnerstvu i prijeteći da će natjerati američke saveznike da više plaćaju prisutnost američke vojske.  Abe je tijekom svoje četiri godine na mjestu premijera osnažio odnose s Washingtonom i uvećao proračunska izdvajanja za obranu koliko je to bilo moguće prema japanskom ustavu.

Članak 9. ustava, na kojem su nakon Drugog svjetskog rata inzistirale američke snage kao pobjednice rata, Japanu zabranjuje korištenje vojske za rješavanje međunarodnih sporova i ograničava njihove kopnene, zračne i morske snage na strogo obrambenu funkciju. Abeov posjet događa se sedam mjeseci nakon što je Obama postao prvi američki predsjednik koji je tijekom svoje dužnosti posjetio japanski grad Hirošimu na koji je SAD 1945., u posljednjim danima rata, bacio atomsku bombu.

Dosad su Pearl Harbor posjetila najmanje trojica japanska premijera, no vlada u Tokiju ističe kako će Abe biti prvi koji će se s američkim predsjednikom moliti za mrtve kod spomenika sagrađenom na ostacima potonulog ratnog broda USS Arizona.  Abe je sredinom prosinca u pokušaju poboljšanja odnosa u Japanu primio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a tijekom dvodnevnog susreta razgovarali su o gospodarskoj suradnji i rješavanju velikog teritorijalnog spora koji traje od Drugog svjetskog rata.