A za vikend; Nikin rižot' od kozica i šparoga!

A za vikend; Nikin rižot' od kozica i šparoga!

14.04.2011 u 22:20

Bionic
Reading

A za vikend; Nikin rižot' od kozica i šparoga!

Nike je zapravo Nikolina, draga prijateljica, slikarica, Dubrovkinja i vrhunska kuharica. Njezina je jela najslađe prvo kušati, a onda sjećanja i receptepohraniti u arhivu. Onu za pamćenje, ali i pravu, s receptima. Iz njeih je pak poželjno svako toliko izvući, pripraviti i tako razveseliti trbuščić inepce. 



Foto: Jelena Iva Nikolić
   
Sastojke je bitno kupiti na tržnici. Tako Nike radi. Naročito vikendomkad joj nije problem rano ujutro iskočiti iz kreveta, zgrabiti kolica za pjacu, stavitisunčane naočale i pravac Dolac. Nuto prilike da tijekom ovoga vikenda učinite isto i za nagradu ručavateili večeravateprefini rižoto od kozica i šparoga.

Recept je ispisan po dubrovački kako bi se dočarala autentična ljubav prema hrani i kuhanju.

za 4 Boginje

(za Bogove treba malo više stoga; prilagodite prema potrebi)

400 g očišćenih repova kozica
1/2 litre ribljeg temeljca
3 mlada luka
vezica šparoga
1dcl maslinovog ulja
1 do 2 dcl bijelog vina
3 pice česna
peršin
150 g riže
kockica masla, cca 25 g
sol i papar

Riblji temeljac:

u vodu ubaciti 2,3 picečesna (režnja češnjaka), malomaslinovog ulja, jednog svježeg mola (oslića), škarpinu ili ribicu kojuimate, 1 luk, petrusin (peršin), sol i papar. Kuhati na laganojvatri cca 30 minuta i dobili ste - riblji temeljac!

Nasjeckati mladi luk na kolutiće i staviti na maslinovo ulje da selagano pirja.
U međuvremenu očistiti i natrgati šparoge na komadiće, ubaciti u kipućuvodu na 2,3 minute (samo da se obare).
Kad je luk omekšao dodati nasjeckani česan i petrusin,okrenuti dva puta, ubaciti kozice i pustiti ih 1,2 minute navatri da dobiju boju i da kuća zamiriše.
Nakon toga ubaciti rižu i šparoge i pustiti da se sve zajedno propirja
Zaliti vinom, temeljcem, dodati malo soli, ali doista malo, jer sukozice slane same po sebi, i papra.
Pustiti da kuha 12 do 15 minuta, dok riža ne omekša.  Po potrebidolijevati temeljac, ali nikako ne dopustiti da se riža raspadne. Boljeje ostaviti ju al dente
Pred kraj umješati kocku masla i pustiti da odmori 5 minuta.

Servirati toplo i poželjeti: U slast! Uz čašicu ohlađenogbijelog vina, naravno.


Nikin rižot s kozicama i šparogama

za koji je potrebno; po ure vremena i gladno nepce puno ljubavi