PRORAČUN ZA 'OBRANU'

649 milijardi dolara u 2012. za američke ratove

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2011 20:55
  • Objavljeno 08.07.2011 u 20:52
američka vojska irak tenkovi

američka vojska irak tenkovi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predstavnički dom Sjedinjenih Država u petak je na glasovanju odobrio potrošnju za obranu u idućoj godini od 649 milijardi dolara čime su nadvladani zastupnici koji su željeli ograničiti angažman SAD-a u Afganistanu i Libiji

3Mjera, prihvaćena s 336 naspram 87 glasova u domu kojime dominiraju republikanci, povećat će osnovni proračun Pentagona u fiskalnoj godini 2012. počevši od 1. listopada za oko 17 milijardi dolara unatoč intenzivnom pritisku da se smanji proračunski deficit SAD-a od 1,4 bilijuna dolara.

Zastupnici su zahtjev za ukupnu potrošnju na obranu koji je uputio predsjednik Barack Obama smanjili za osam mlijardi dolara i glasovali da se za temeljni proračun Pentagona da 530 milijardi a za vojni angažaman u Afganistanu i Iraku 119 milijardi.

Obama je za vojnu potrošnju u 2012. zatražio 690 milijardi dolara. Odlukom Predstavničkog doma nisu obuhvaćena sredstva za program američkog nuklearnog naoružanja ili vojne gradnje, koji će potrošnji za vojsku dodati još 33 milijarde dolara.

Uz odluku predstavničkog doma svoje mjere treba još donijeti senat, koji još nije završio svoj plan financiranja obrane, a nakon toga, da bi postala zakon, treba je potpisati Barack Obama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi