SPASONOSNA POŠTEDA

1,76 milijuna ilegalaca ipak može ostati u SAD-u

08.08.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Prema novoj procjeni koju je objavio američki Institut za useljeničku politiku (MPI), 1,76 milijuna ilegalnih useljenika u Sjedinjenim Državama obuhvaćeno je privremenom suspenzijom protjerivanja iz zemlje koju je 15. lipnja donio predsjednik Barack Obama

Mjera se odnosi na useljenike u dobi od 15 do 30 godina koji su na američki teritorij ušli prije nego što su napunili 16 godina, školovani su ili diplomirani i protiv njih nije vođen kazneni postupak, objavio je u utorak MPI.

Nakon razmatranja svakog pojedinačnog slučaja, postupak progona bio bi obustavljen i ti mladi ljudi mogli bi dobiti radnu dozvolu u trajanju od dvije godine.

MPI procjenjuje da tri četvrtine te populacije dolazi iz Meksika i Središnje Amerike, a savezne države Kalifornija, Teksas, Florida, New York te Illinois imaju najveći broj kvalificiranih ilegalnih useljenika.

Obama je rekao da nije riječ o 'amnestiji' ni prvom koraku prema dobivanju američkog državljanstva kada je u lipnju objavio tu odluku koju je toplo pozdravila latinskoamerička zajednica.

Analitičari drže da bi taj potez trebao Obami pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima u studenome.

Protivnička republikanska stranka, naprotiv, oštro se protivi takvoj politici.

'Amerikanci bi trebali biti uvrijeđeni jer predsjednik zaobilazi ovlasti koje su u nadležnosti Ustava i Kongresa amnestirajući ukazom milijun stranaca koji protuzakonito žive u SAD-u', rekao je konzervativni zastupnik iz Iowe Steve King