spektakl na nebu

Zviježđe Kasiopeje ima pridošlicu - blistavu novonastalu novu

24.03.2021 u 07:21

Bionic
Reading

Novi kozmički objekt nastao je u zviježđu Kasiopeje, a moguće ga je vidjeti iz dvorišta ako, naravno, imate nezagađeni pogled na zvjezdano nebo

Novi sjaj na noćnom nebu prošlog je tjedna oduševio astronome diljem svijeta - riječ je novi u zviježđu Kasiopeja. Za otkriće je odgovoran japanski astronom Yuji Nakamura koji je blješteće svjetlo nove otkrio prošloga četvrtka. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kyotu potvrdili su otkriće te ga kategorizirali kao 'klasičnu novu', fenomen koji nastaje nakon što bijeli patuljak upije tvar obližnje zvijezde.

Astronomi koji su novu uspjeli detaljnije promotriti nalažu da je od kraja prošlog tjedna postala još sjajnijom. Slike snimljene 19. ožujka dokazuju da je kozmička pojava postigla magnitudu od 7.49 što znači da je dovoljno sjajna da ju je moguće promatrati iz dvorišta i to uz pomoć dvogleda ili teleskopa. Futurism naglašava da za uspješno promatranje treba biti udaljen od zagađenja svjetlom i to pogledom na sjeverozapadni dio neba nakon zalaska sunca i pronalaženja 'W' oblika Kasiopeje.

Nakon toga samo pratite donju crtu slova 'W' i pokazat će vam točno poziciju nove. Ako imate bolju opremu, samo unesite sljedeće informacije za pogled prema novi.

Desno uzdizanje: 23h 24m 47.60s

Deklinacija: +61° 11′ 14.0″

Kao i kod sličnih kozmičkih događanja, nepoznato je koliko će dugo prizor trajati što znači da, ako imate priliku pogledati zvjezdano nebo, to trebate učiniti što prije.