nismo ni svjesni

Znate li što se dogodi kad se spojite na hotelski Wi-Fi? Stručnjak nam je pobrojao pet opasnosti koje vrebaju na uređaje

26.09.2018 u 07:23

Bionic
Reading

Treba znati kako postoji niz nesigurnih mreža na koje se svakodnevno spajamo, od hotela i restorana do mreža na konferencijama i u zrakoplovima. Ne bismo trebali olako vjerovati svim mrežama na koje se možemo spojiti, one doista mogu biti opasne, jedan je od savjeta stručnjaka za sigurnost Alena Delića

Koliko vjerujete svom pametnom telefonu? Može li kamera raditi i bez vaše dozvole, kada je mikrofon opasnost, kome idu podaci o pretraživanju? A što je s laptopom? Hrvati su, pokazalo je jedno istraživanje, posebno ranjivi kada su u pitanju phishing napadi, a stručnjak za sigurnost Alen Delić iz Diverta za tportal pobrojao je pet načina kako se zaštititi.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

1. Lozinke su prva linija obrane

Prvi, ali kratki savjet, odnosi se na kompleksne lozinke na računalima i mobitelima, odnosno, neke od mehanizama koje nam mobiteli pružaju. Oni su prva linija obrane, posebno kad netko ima pristup samom uređaju. To je jednako kao i kad ne zaključamo automobil, ističe Delić.

2. Ništa bez 'backupa'

Drugo, korisnici bi trebali kriptirati sadržaj na svojim uređajima što je danas lako dostupno i integrirano dolazi s poznatim operacijskim sustavima, kako na mobitelima, tako i na računalima. To prije svega štiti korisnike u slučaju da im netko ukrade uređaj ili ako isti izgube, jer se do njihovih podataka neće moći doći. Jednako važno je i imati izrađene kopije, populano zvano backup kako ne bismo ostali bez podataka.

3. Nadogradnja, ali...

Treće se odnosi na aspekt nadogradnji. Iznimno je važno redovno nadograđivati sustave, kako operacijske sustave, tako i aplikacije na mobitelima. Pri tome, kako napominje stručnjak, dakako, treba preuzimati i nadograđivati samo aplikacije preuzete preko službenih sustava proizvođača, odnosno, Apple App Store i Google Store za Android uređaje. Nadogradnje koje dolaze vrlo često sadrže sigurnosne zakrpe koje još nisu poznate širem krugu napadača.

TEHNO PREGLED

Izdvojili smo najbolje smartfone s velikim zaslonima

Pogledaj galeriju

4. Jeste li se upecali?

Najčešći napadi na uređaje započinju umetanjem zlonamjernih programa na same uređaje što se često radi putem maila ili nesigurnih bežičnih mreža. Zato je iznimno važno informirati se i znati prepoznati takozvane phishing mailove koje zavaravaju primatelja sadržajima koji ga interesiraju i navode ga da otvore neku datoteku ili odu na neku poveznicu. Phishing mailovi koji su namijenjeni pojedincima često sadrže informacije koje smo podijelili na društvenim mrežama.

5. Provjerite veze

Konačno, ali nikako najmanje važno, smatra Delić, treba znati kako postoji niz nesigurnih mreža na koje se svakodnevno spajamo, od hotela i restorana do mreža na konferencijama i u zrakoplovima. Ne bismo trebali olako vjerovati svim mrežama na koje se možemo spojiti, one doista mogu biti opasne.