impresivna eksplozija

Znanstvenici popravili moćan teleskop i prvo što su ugledali je nova supernova

12.06.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon sedmomjesečne pauze ponovno je aktivan moćan teleskop Gemini North, a koji je svojim prvim pogledom na nebo snimio impresivnu supernovu

Teleskop Gemini North, koji je dio Međunarodnog opservatorija Gemini, kojim upravlja NSF-ov NOIRLab, ponovno je u pogonu nakon sedmomjesečne pauze. U svom prvom zadatku teleskop je snimio spektakularne posljedice supernove, eksplozije masivne zvijezde unutar spiralne galaksije Vjetrenjača (Messier 101). Supernovu, nazvanu SN 2023ixf (koju na priloženoj fotografiji možete vidjeti s lijeve donje strane), otkrio je 19. svibnja astronom amater Koichi Itagaki.

Od njegovog otkrića promatrači diljem svijeta usmjerili su svoje teleskope na Messier 101 kako bi vidjeli bljesak svjetlosti. Sljedećih mjeseci Gemini North omogućit će astronomima da proučavaju kako svjetlost supernove blijedi i kako se njezin spektar razvija tijekom vremena, pomažući im da bolje razumiju fiziku koja stoji iza takvih eksplozija.

Supernovu je teleskop Gemini North snimio sasvim slučajno i to svojim primarnim zrcalom, popravljenim nakon što je pretrpjelo oštećenja krajem 2022. Oštećenje je bilo ograničeno na malo područje izvan područja prikupljanja svjetlosti ogledala. Unatoč tome, popravci su pažljivo planirani i dovršeni kako bi se mogao vratiti radu. Taj je proces trajao otprilike sedam mjeseci, a u svibnju 2023. zrcalo je presvučeno i ponovno postavljeno te su svi kontrolni sustavi uključeni i testirani.

Da je popravak ogledala bio uspješan, dokazuje ova zadivljujuća slika Messiera 101 i supernove SN 2023ixf. Ne samo da je Gemini North moćan alat za otkrivanje sa svojim zrcalom od osam metara i iznimnim spektroskopskim mogućnostima, već je i pozicioniran na glavnoj točki gledišta na sjevernoj hemisferi, na planini Maunakei na Havajima, što mu daje izniman pogled na Messier 101.

Galaksija Pinwheel nalazi se otprilike 21 milijun svjetlosnih godina od Zemlje u smjeru zviježđa Velikog medvjeda i jedna je od onih s najviše fotografija na noćnom nebu. Njena orijentacija ‘licem prema Zemlji’ nudi netaknut pogled na njezin promjer od 170.000 svjetlosnih godina te omogućuje promatračima da se dive njezinim zvijezdama, a njih je gotovo bilijun. Prošarana njegovim uskovitlanim spiralnim krakovima, velika su područja maglica koje stvaraju zvijezde, istaknute svjetlećim ružičastim džepovima svjetlosti. Mlade, vruće, plave zvijezde također nastanjuju galaksiju, isprepletene tamnim trakama prašine koje pomažu u poticanju novorođenih zvijezda.

SUNČEV SUSTAV

Upoznajte Ceres, patuljka na kojem bi moglo biti života

Pogledaj galeriju

Na objavljenoj slici, obrađenoj uz pomoć softverskog sustava DRAGONS, SN 2023ixf se može uočiti u jednom od spiralnih krakova galaksije kao iznimno svijetla plava zvijezda. Naknadna promatranja SN 2023ixf amatera i profesionalnih astronoma pokazuju da se radi o supernovi tipa II. Ovo je najbliža supernova koja je otkrivena u posljednjih pet godina i druga koja se pojavila u Messieru 101 u posljednjih 15 godina, nakon supernove tipa I opažene 2011. godine.

Supernova tipa II nastaje kada masivna zvijezda, od osam do 50 puta veća od mase Sunca, ostane bez ‘nuklearnog goriva’, uruši se sama u sebe i eksplodira u nasilnoj erupciji energije i materije. Tipično, ti se događaji opažaju u krakovima spiralnih galaksija u kojima postoje populacije mladih masivnih zvijezda, neophodnih za pojavu supernove tipa II. Tijekom kolapsa zvijezde, vanjska jezgra se urušava unutra pod utjecajem gravitacije nevjerojatnom brzinom od 250 milijuna kilometara na sat ili 23 posto brzine svjetlosti. U brzom naletu, koji traje otprilike desetak sekundi, eksplozija oslobađa približno onoliko energije koliko će Sunce osloboditi tijekom cijelog svog životnog vijeka od 10 milijardi godina.

Promatranje supernova tipa II pruža astronomima uvid u evoluciju masivnih zvijezda i mehanizme po kojima one umiru. Relativno neposredna blizina SN 2023ixf čini ovaj događaj izuzetno vrijednim za astronome.

Ova supernova vrhunski je primjer otkrića do kojih će doći Zvjezdarnica Vera C. Rubin kada zaživi 2025. godine. Rubinova snažna kamera i neviđena sposobnost skeniranja omogućit će mu brzo otkrivanje i snimanje supernova i drugih prolaznih događaja na dinamičnom nebu.

Više detalja možete pročitati na stranicama NOIRLaba.