DIGITALNI OTOK

[VIDEO] Značajka iPhonea 14 Pro o kojoj svi pričaju: Što je točno Apple napravio sa 'zubićem'?

08.09.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Najnoviji uređaj iz Applea zamijenio je urez u gornjem dijelu ekrana sa digitalnim izrezom u obliku pilule koji, u kombinaciji sa novim softverskim funkcijama, može pružiti neusporedivo više od suhoparnog snimanja selfija i otključavanja uređaja

iPhone 14 Pro je stigao te sa sobom donosi jednu od najznačajnijih Appleovih nadogradnji u posljednjih nekoliko godina. Premda smo do sad navikli na postupne nadogradnje tehnologija ekrana i kamera, ove godine je stigao dramatičan odmak od standardne linije iPhonea 14.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Apple se na Pro modelima riješio 'zubića' koji je prvo stigao na iPhone X u 2017. Umjesto njega tu je duguljasti izrez u obliku pilule kojeg je Apple nazvao 'Dynamic Island' te koji uz pomoć softvera 'mijenja oblik' kako bi prikazao notifikacije i ostale informacije o aplikacijama. Rezultat je dio ekrana koji izgleda, pa, jako dinamično.

Značajke ovogodišnjeg iPhonea 14 Pro uključuju prikaz Super Retina XDR koji na otvorenom može doseći do 2000 nita svjetline. Novi ekran također dozvoljava 6.1 inčnom i 6.7 inčnom zaslonu da stalno budu upaljeni, tako da ne morate pritiskati na ekran da biste pročitali osnovne informacije. Ovo je omogućeno novim načinom rada niske potrošnje koji ekranima dozvoljava rad na brzini osvježenja od 1 Hz.

  • +13
iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Kao što su insajderi najavljivali, nov uređaj pokreće novi A16 Bionic čip, šesterojezgreni CPU (procesor) uparen sa peterojezgrenim GPU-om (grafičkim procesorom). Apple tvrdi da jezgre visokih performansi troše 20 posto manje snage od A15 te su, na ničije iznenađenje, također i brže. Čip A16 bit će velika mamilikca za potencijalne kupce, pošto standardni iPhone 14 koristi prošlogodišnji A15 čip.

Pojačani procesor dobro će doći za novu kameru od 48 MP koja je velik korak prema naprijed u odnosu na objektive od 12 MP na koje se Apple oslanjao godinama. Ona podržava senzor sa četiri piksela koji omogućava detaljniju obradu većih slika na veličinu od 12 MP. Ako želite 48 MP, uvijek ćete moći snimati u RAW formatu, piše Engadget.

  • +63
Apple event 7. 9. 2022. 'Far Out' Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Apple je također predstavio Photonic Engine, sustav koji poboljšava performanse u slabom svjetlu za sve kamere iPhonea 14, nešto što uređaj dijeli sa standardnim modelom. Tu je i nova telefoto kamera koja nudi dvostruki optički zum, kao i osvježeni ultra širokokutni objektiv od 12 MP. Čak je i bljeskalica dobila nadogradnju te nudi dvostruku svjetlinu zahvaljujući nizu od 9 LED svjetala.

iPhone 14 Pro izgleda kao veći korak prema naprijed od prošlogodišnjeg modela. Dynamic Island fundamentalno mijenja način na koji notifikacije rade na iOS-u, dok će veći senzori za kameru oduševiti brojne fotografe. iPhone 14 Pro dostupan je po cijeni od 999 dolara, dok se za veći Pro Max mora izdvojiti 1099 dolara. Uređaji u dućane stižu 16. rujna.