POD VODSTVOM DAMIRA HOYKE

Završila Fotosofia 8

02.07.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Donosimo vam detaljan prikaz ovogodišnje Fotosofije, besplatnog fotoseminara pod stručnim vodstvom Damira Hoyke!

Ovogodišnja Fotosofija se pod pokroviteljstvom kompanija Mastercard i Epson održala od 23. do 30. lipnja 2013. godine u Termama Tuhelj.

Intenzivan tempo seminarista Fotosofije 8 počeo je samo sat vremena nakon dolaska u Terme Tuhelj predstavljanjem svakog s po tri fotografije. Na taj su se način seminaristi međusobno upoznali, ali su i postavili obrazac kvalitete za usporedu njihova napretka tijekom seminara.

Već drugi dan seminariste su dočekali praktični zadaci realizacije kreativnih fotografija za Mastercard, Toshibu i evotv, za koje će najuspješniji osvojiti medalju 'FOTOkreativac'. Radi se o zadatku kojem je cilj u seminaristima potaknuti maksimalno kreativan pristup zadanoj temi i time ih pripremiti na situacije koje će sretati u suradnji s potencijalnim budućim klijentima.

Prvi događaj otvoren za javnost bilo je predavanje fotografa Andrewa Teste. Nagrađivanog Britanca na Fotosofiju su doveli Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu i British Council Croatia kako bi seminaristima omogućili osobni kontakt s fotografom koji 20 godina djeluje u vrhu svjetske fotoreporterske scene.

Na prisutne su najjači dojam ostavili Andrewovi načini rada i razmišljanja za koje su mu kao primjeri poslužile njegove fascinantne fotoserije 'Moken Sea Gypsies', 'Protesti za zaštitu okoliša u Velikoj Britaniji' i Afganistanski konflikt te celebrity portreti za New York Times i The Observer. Predavanje se, naime, pokazalo kao visoko inspirativan primjer odgovornog autorstva koje snagu neposrednosti, realističnosti i sugestivnosti fotografije koristi u težnji za promicanje humanističkih ideja.

Slušajući o Andrewovim iskustvima upornosti, izdržljivosti i rizika vlastitog života, kao i o načinu vješte komunikacije sa spektrom 'modela' svih društvenih slojeva, seminaristi su dobili priliku da u kratkom vremenu dobiju niz korisnih i poticajnih informacija koje će nekima od njih zasigurno pomoći u budućem radu.