ŠEST RAZLOGA

Zašto se ne treba bojati oružja iz 3D printera?

04.06.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Dočekali smo nedavno, eto, i prvi pištolj sastavljen od dijelova isprintanih 3D printerom. Trebamo li se zabrinuti za vlastitu sigurnost i budućnost ljudske rase?

J.F. Sargent sa sitea Cracked misli kako postoji bar šest razloga zašto oko Liberatora i mogućnosti proizvodnje oružja na 3D printerima u kućnoj radinosti općenito ne bi trebalo dizati toliku buku. Evo ih redom kojim ih navodi.

6) To nije jeftin sport

Ako je poanta Liberatora u tome da pištolji postanu dostupniji, treba se prisjetiti kako 3D printeri koštaju oko osam tisuća dolara (oko 47,2 tisuće kuna). Nije nedostižno, ali je daleko jednostavnije i jeftinije kupiti već gotovo klasično oružje sa streljivom. Pa makar i na crnom tržištu.

Ima i jefitnijih, po 1.300 dolara (oko 7.600 kuna), ali treba imati na umu da niža cijena obično znači i nižu kvalitetu. To vam ne bi trebalo biti svejedno proizvodite li oružje na njemu. A kvaliteta je važna zato što...

5) Ako imate sreće, raspadne se kad pucate iz njega

A ako nemate, eksplodira. Zato što je isprintan, svi ključni dijelovi pištolja su plastični. Kad pucate iz njih, pištolji se obično zagriju. A plastika se u takvim uvjetima obično topi. To znači da se cijev deformira pri pucanju, pa vaš plastični pištolj - osim što glupo izgleda - može zakazati prije no što kažete 'bum'.

Usput, u Liberator ide samo kalibar .380. Zašto? Zato što će bilo što veće - pogađate - eksplodirati.

4) Beskoristan je za zastrašivanje

Izgled nije važan kad je oružje u pitanju. Osim kad njime želite nekoga zastrašiti. Uperite li ovo u pljačkaša, hoće li se doista uplašiti? Ili ćete vi izgledati blesavo?

Morat ćete ga ustrijeliti samo kako bi sačuvali obraz. Bolje budite precizni, zato što...

3) Imate samo jedan metak

Ne samo što je Liberatoru kalibar mali, već može opaliti samo jednom. OK, i jedan metak može biti smrtonosan, ali nije to baš kao u filmovima. Tko god vas gađa, treba naciljati jedno od mjesta koje nije baš tako lako pogoditi. Dobro, postoje izgledi da vas ubije i šok. No veće su šanse da ćete popiti metak i stići golim rukama zadaviti onoga koji vas je nastrijelio.

Zašto? Zato što...

2) Nije precizan

Dizajnerima očito preciznost nije bila najvažniji element pri osmišljavanju Liberatora. Nema ciljnika i ima izrazito kratku cijev. Koja je plastična i topi se pri ispaljivanju. Prije ćete protivnika zapišati u strahu nego pogoditi metkom iz ovog oružja.

1) Pravne prepreke su daleko veće no što se čini

Čak i da skužite sve što treba, uspijete dobiti model s kojim se može dobro naciljati, napunite ga klasičnim mecima (ili nečim dovoljno sličnim) i iskrcate dovoljno love za printer, još uvijek trebate ishoditi odgovarajuće dozvole. Dodati mu dobar komad čelika kako bi ga detektori metala mogli otkriti (ako toga nema, kršite zakon).

Ustvari, ljudi koji su iznajmili 3D printer na kojem je Liberator isprintan brzinski su ga konfiscirali nakon što su otkrili što ekipa u organizaciji Defense Distributed radi na njemu.