CES 2014.

YouTube uvodi streaming za 4K video

04.01.2014 u 09:39

Bionic
Reading

YouTube će tijekom CES-a predstaviti 4K video streaming temeljen na novom kodeku VP9, za koji se nadaju da će zamijeniti dosad češće korišteni komercijalni format H.265

Format 4K približno je četiri puta veće rezolucije od običnog HD-a (3.840 puta 2.160 piksela naspram 1.920 puta 1.080 piksela), ali i traži daleko više bandwidtha za streaming, kao i televizor koji ga podržava.

Nije prvi put da Google pokušava u uporabu uvesti otvorenu i besplatnu alternativu komercijalnom video formatu. Pokušali su to još 2010. s VP8, ali su naišli na žestok otpor tvrtki kojima je u interesu na životu održati postojeće komercijalne formate i manjak hardverske podrške.

Stoga su za ovo izdanje ishodili podršku niza partnera koji se bave hardverom. Tijekom CES-a predstavit će 4K video streaming na štandovima LG-a, Panasonica i Sonyja, a iza projekta su stali i teškaši poput ARIntela, Broadcoma i Marvela, kao i Samsung, Sharp te Toshiba, piše Giga Om.

No moguće je kako će u budućnosti YouTube podržavati i H.265.

Novi kodek trebao bi omogućiti ne samo isporuku videa veće razlučivosti po razumnoj brzini, već i prepoloviti količinu podataka potrebnu kako bi se streamingom prenosilo obične HD videozapise. Trebao bi biti dostupan prvo za osobna računala i prijenosne uređaje. Prvi televizori koji će ga podržavati pojavit će se 2015. godine.