DISKRETNO DOPISIVANJE

WhatsApp i Telegram se nabacuju optužbama: Gdje se sigurno dopisivati?

15.02.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Will Cathcart se nadovezao na nedavno objavljen članak, kritizrajući konkurenciju zbog propusta na području privatnosti i transparentnosti. Telegram je, naravno, uzvratio

WhatsApp i Meta nastavljaju borbu s konkurentima. Prije par mjeseci je Mark Zuckerberg izjavio kako je 'WhatsApp puno sigurniji od iMessagea', a sad im je na meti Telegram kojeg je WhatsAppov šef Will Cathcart, citiravši članak na Wiredu, kritizirao zbog enkripcije koju se mora posebno aktivirati. Ta enkripcija, piše GSMArena, navodno nikad nije nezavisno testirana te je se ne može aktivirati za grupne razgovore (zbog problema koje bi enkripcija, kažu iz Telegrama, uzrokovala tijekom sigurnosne pohrane podataka).

Telegram, prema Cathcartu, također može slati bilo kakve osobne informacije vladama koje to zatraže.

Telegramov tim je uzvratio napisavši da mogućnost pohranjivanja sigurnosne kopije na Google Drive poništava enkripciju, pa vladine agencije mogu jednostavno pitati Google za podatke, umjesto da idu do WhatsAppa.

Naravno, iza svih ovih izjava nalaze se korporativni interesi i na koncu, internetska drama u kojoj obje kompanije žele sebe prikazati boljima od drugih. Cathcartova objava na Twitteru ima i niz odgovora u kojima nastavlja kritizirati Telegram. Također se isplati pročitati Wiredov članak koji spominje nekoliko instanci u kojima su ruske vlasti navodno imale otvoren pristup enkriptiranim razgovorima na Telegramu, zaključuje GSMArena.

Dodatak: 16. veljače

Tportal je u međuvremenu kontaktirao glasnogovornik Telegrama Remi Vaughn te je naglasio kako su Wired i WhatsAppov Wil Cathcart u krivu. Izvorni članak Wireda, piše, iznio brojne neistine koje su potakle Cathcarta da napadne Telegram. U mailu smo dobili i poveznicu na devet grešaka spomenutih u članku Wireda koje možete pročitati ovdje.

Vaughn također naglašava kako Telegram automatski aktivira enkripciju u pojedinačnim i grupnim razgovorima. Razgovori na oblaku, kažu iz Telegrama, koriste enkripciju među klijentom i serverom, dok 'tajni razgovori' koriste enkripciju na obje strane. Također je naglašeno kako je protkol za komunikaciju na oba kraja (E2EE) zapravo bio testiran na Sveučilištu u Udinama u Italiji gdje je potvrđeno da protokol MTProto 2.0 kojeg koristi Telegram zbilja može osigurati razgovore. Izvješće možete pročitati ovdje. Sveučilište, za kraj, spominje da je testiralo protokol, a ne njegovu primjenu.